MOSTAR

Božo Ljubić: Pet bošnjačkih stranaka izvelo entitetski udar na državu

M.Smajkić

M.Sm.

7.7.2018

Članovi Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na današnjoj su se sjednici u Mostaru izjasnili o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su usaglasili SDP BiH, DF, SDA, SBB i Naša stranka, a u čijem usvajanju nisu učestvovali zastupnici HNS-a u Zastupničkom domu. 

- Ovo vidimo kao napad na ustavno-pravni poredak i vladavinu prava BiH. Pet bošnjačkih stranka je, suprotno presudi Ustavnog suda BiH i suprotno Ustavu BiH, pokušalo presudu u slučaju "Ljubić" riješiti u Parlamentu FBiH. Iz presude Ustavnog suda, prema ovoj apelaciji, jasno je da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavne i zakonske mogućnosti provesti odluku Ustavnog suda prema mojoj apelaciji. Kako bi bio potpuno jasan, stavljajući entitet iznad države, entitetski paralament iznad državnog parlamenta i entiteski zakon iznad državnog zakona, ovih pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom ovog zakona o takozvanim izbornim jedinicama izvele entitetski udar na državu – rekao je na pres-konferenciji nakon sjednice predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić.

Stoga će, dodao je, kao GV HNS-a, uputiti otvoreno pismo svim političkim subjektima u BiH i međunarodnoj zajednici kako bi upozorili na sve opasnosti koje prijete BiH.

Članica GV HNS-a, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je navela da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama dobio i podršku Vlade, čija je sjednica, kazala je, sazvana mimo samog Poslovnika o radu Vlade i bez mišljenja Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kao i Ureda za zakonodavstvo.

- To je bila demonstracija sile u tom trenutku i mislim da će stvoriti problem u daljnjem radu – navela je ona.

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a, izrazio je uvjerenje o tome da „taj zakon ne može proći“.

- Postavlja se pitanje šta dalje? Mi ovaj problem moramo riješti, jer, kako ćemo nakon provedbe izbora formirati vlast – kazao je Čolak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.