MOSTAR

Zip-line već isprobalo više od 100 ljubitelja adrenalina

Cijena spusta uključuje i povratak automobilom na početnu tačku

M. HODŽIĆ

10.7.2018

Tek nešto više od 15 dana prošlo je otkako je mostarski zip-line, koji sajlom u dužini od 560 metara povezuje brda Fortica i Stolac, pušten u rad, a već je stotinjak posjetioca isprobalo ovu adrenalinsku atrakciju.  

Iz Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar, koje je iniciralo gradnju ovog adrenalinskog parka i najvećeg zip-linea u državi, ističu da za sami početak te brojke nisu nimalo beznačajne.

Najviša tačka

- Posjećenost je dobra i možemo reći da smo zadovoljni. Imamo dosta posjeta iz Bosne, regije, ali i stranih turista, mada u narednom periodu očekujemo da će broj stranaca biti veći, dok se sazna za naš park - kaže nam Bećir Mustafi iz MTBA.

Ističe da je u međuvremenu u neposrednoj blizini novog planinskog doma napravljen i dječiji zip-line dug oko 30 metara, koji privlači malu raju.

- On je odignut od zemlje toliko da se uglavnom može nogama dohvatiti tlo, a 2,5 metara najviša je tačka. Napravili smo ga da se mala raja uči, a usput i ako je nekoga od odraslih strah, da isproba i stekne dojam onoga što ga očekuje na našoj velikoj atrakciji - dodaje Mustafi.



Dječiji zip-line privlači malu raju

U planu je, navodi, i gradnja povratnog velikog zip-linea, s brda Stolac prema Fortici.

- Nismo tu još ništa radili, za sada je sve u planu, ali namjera nam je, jer želimo biti još atraktivniji - ističe Mustafi.

Cijena spusta, koja uključuje i povratak automobilom na početnu tačku kod doma, iznosi 20 KM. Mustafi kaže da je za nekoga to možda i skupo, ali za većinu nije.

Velika razlika

- Taj doživljaj ne može se platiti. U regiji spust dvostruko kraćim zip-lineom košta 75 eura, a u svijetu se to plaća i do 160 eura. U poređenju s naših 20 KM, to je velika razlika - napominje Mustafi.


Domaći specijaliteti

Amra Mustafi, koja je zadužena za planinski dom, gdje se nalazi početna tačka spusta zip-lineom, kaže da svi koji dođu posjetiti ovaj adrenalinski park mogu isprobati i domaće specijalitete. U ponudi su uštipci, peksimeti, izljevak, sir iz mijeha, ajvar, ali i domaći sokovi od zove, kadulje i višnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.