VATROGASTVO

Kupovina zračnog traktora prevelik zalogaj za Vladu HNK?

Sa jednog od lanjskih požarišta na teško pristupačnom terenu

M. SMAJKIĆ

19.7.2018


Požari koji su prošle sezone harali Hercegovinom, bili su opomena Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona da ozbiljno počne nabavku zračnog traktora (Air-Tractor). 

 Radna grupa

No, konačne odluke o kupovini ove letjelice još nema, potvrdio nam je jučer Eugen Ćubela, direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK.

Podsjetio je da je odlukom Kantonalne vlade formirana radna grupa za izradu elaborata o nabavci letjelice, s cijenom i troškovima osoblja, nakon čega je Uprava zadužena da predloži moguće modele finansiranja nabavke zračnog traktora.

- Cijena Air-Tractora kreće se oko 6,5 miliona maraka. To nije mali novac, Uprava ga nema, a Vlada bi se, s druge strane, trebala kreditno zadužiti, što nije izvjesno s obzirom na postojeće odluke o kreditnom zaduženju. Prema tome, odluka Vlade stoji, kao i volja da se letjelica nabavi - rekao nam je Ćubela.


Ćubela: Tražimo model

U traženju modela za nabavku letjelice Ćubela nije isključio mogućnost prekogranične saradnje s obzirom na to da je o tome, kazao je, bilo riječi na nedavno održanoj konferenciji “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu”, koju je u Splitu organizirala Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu.

 Bez granica

- Prilično smo se na toj konferenciji dotaknuli nedostatka letjelice za gašenje požara. Postoji spremnost u Evropskoj uniji da se pomogne tako da se osigura jedna letjelica za Dalmaciju i Hercegovinu. Jer, požari ne poznaju državne granice - istaknuo je Ćubela.

 Kamere pun pogodak

Podsjetio je i na to da je u okviru projekta “Holistic”, koji je, također, finansirala Evropska unija, a u kojem je učestvovalo 20 partnera iz osam zemalja, Uprava nabavila kamere za rano otkrivanje požara, koje su instalirane u općinama Ravno, Neum i Čapljina.

- Iako se to pokazalo vrlo efikasnim, za gašenje požara na nepristupačnom i kontaminiranom terenu, gdje vatrogasci ne mogu djelovati, ipak nam je neophodna letjelica - zaključio je Ćubela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.