VATROGASTVO Odluka o nabavci letjelice vrijedne 6,5 miliona KM na čekanju

Kupovina zračnog traktora prevelik zalogaj za Vladu HNK?

M. SMAJKIĆ
19.07.2018 15:17

Foto: Sa jednog od lanjskih požarišta na teško pristupačnom terenu

Požari koji su prošle sezone harali Hercegovinom, bili su opomena Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona da ozbiljno počne nabavku zračnog traktora (Air-Tractor). 

 Radna grupa

No, konačne odluke o kupovini ove letjelice još nema, potvrdio nam je jučer Eugen Ćubela, direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK.

Podsjetio je da je odlukom Kantonalne vlade formirana radna grupa za izradu elaborata o nabavci letjelice, s cijenom i troškovima osoblja, nakon čega je Uprava zadužena da predloži moguće modele finansiranja nabavke zračnog traktora.

- Cijena Air-Tractora kreće se oko 6,5 miliona maraka. To nije mali novac, Uprava ga nema, a Vlada bi se, s druge strane, trebala kreditno zadužiti, što nije izvjesno s obzirom na postojeće odluke o kreditnom zaduženju. Prema tome, odluka Vlade stoji, kao i volja da se letjelica nabavi - rekao nam je Ćubela.

  •  Ćubela: Tražimo model
    Ćubela: Tražimo model

U traženju modela za nabavku letjelice Ćubela nije isključio mogućnost prekogranične saradnje s obzirom na to da je o tome, kazao je, bilo riječi na nedavno održanoj konferenciji “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu”, koju je u Splitu organizirala Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu.

 Bez granica

- Prilično smo se na toj konferenciji dotaknuli nedostatka letjelice za gašenje požara. Postoji spremnost u Evropskoj uniji da se pomogne tako da se osigura jedna letjelica za Dalmaciju i Hercegovinu. Jer, požari ne poznaju državne granice - istaknuo je Ćubela.

 Kamere pun pogodak

Podsjetio je i na to da je u okviru projekta “Holistic”, koji je, također, finansirala Evropska unija, a u kojem je učestvovalo 20 partnera iz osam zemalja, Uprava nabavila kamere za rano otkrivanje požara, koje su instalirane u općinama Ravno, Neum i Čapljina.

- Iako se to pokazalo vrlo efikasnim, za gašenje požara na nepristupačnom i kontaminiranom terenu, gdje vatrogasci ne mogu djelovati, ipak nam je neophodna letjelica - zaključio je Ćubela.

Oglasi

NA VRH