MOSTAR

Prioritet isplata sudskih tužbi starih i po osam godina

Sa jednog od prijašnjih štrajkova policijskih službenika

M. SMAJKIĆ

19.7.2018

Kao posljednji od budžetskih korisnika, policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jučer su započeli pregovarački proces sa predstavnicima Kantonalne vlade radi potpisivanja kolektivnog ugovora i rješavanja brojnih nagomilanih problema, koji godinama potresaju Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK.

Tačni podaci

Kako je ocijenio predstavnik Sindikata policije u HNK Nail Balić, sastanak pregovaračkih timova bio je konstruktivan te su doneseni zaključci koji se tiču njihovih zahtjeva.

Prvi od zahtjeva koji je bio na stolu i koji je, kako je kazao Balić, prioritet za rješavanje jeste isplata potraživanja po pravosnažnim sudskim presudama.

- To je naša rak-rana, a kako je zaključeno, do 20. avgusta, po okončanju godišnjih odmora, u Ministarstvu finansija pripremit će tačne podatke o visini potraživanja, koja jednim dijelom datiraju iz 2010. te cijelu 2011. i 2012. godinu - rekao nam je Balić.

Na pitanje raspolažu li u Sindikatu informacijama o kojem je iznosu riječ, Balić nam je kazao da nemaju precizne podatke. Podsjetimo, ranije se iznosilo da su tužbe policajaca teške skoro 13 miliona KM.

Kad je riječ o kolektivnom ugovoru, u Sindikatu će u narednim danima, kaže Balić, pripremati prijedlog kako bi do 20. avgusta bili spremni za novi krug pregovora.

Rade projekcije

- Jedna od dobrih vijesti koju smo dobili na ovom sastanku je to da je Vlada HNK donijela odluku o povećanju plaća budžetskim korisnicima te da se sada rade projekcije za povećanje osnovice plaće - istaknuo je on.

Prijem kadeta

Jedan od zahtjeva policajaca je popuna radnih mjesta, činovanje i unapređenje.

- Da bi se to realiziralo, mora postojati, odnosno biti imenovan policijski odbor, kao i komesar. Poznate su stvari oko toga, kao što je poznato i da konkurs za prijem policijskih kadeta stoji u mjestu - naveo je Balić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.