HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ljubo Bešlić povodom važnih godišnjica: Mostar ima najveće šanse kao kandidat za evropsku prijestonicu kulture

Bešlić: Rekao i da pročistač radi

Piše: M.Sm.

19.7.2018

Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar i Mladena Vojičića Tife te umjetničkim radionicama, u nedjelju, 22. jula, na platou ispod Starog mosta Grad Mostar obilježava Evropsku godinu kulturne baštine te 14. godišnjicu završetka obnove Starog mosta i upisa Mostara na listu zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Obilježavanje ovih važnih godišnjica održat će se u okviru "Fenomena" (FEstivala NOve Mostarske ENergije), a pod motom „Gdje prošlost susreće budućnost“.

Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji u Gradskoj vijećnici u Mostaru, na kojoj se gradonačelnik Ljubo Bešlić osvrnuo na kandidaturu Mostara za evropsku prijestonicu kulture.

- Grad Mostar se kao interkulturalni otvoreni grad sa spomeničkom baštinom želi ozbiljno pripremiti. Mi smo jedan potpuno podijeljeni grad integrirali, napravili smo dijalog, kulturnu saradnju i vidite da postoji zajedinčka sinergija - kazao je Bešlić.

Ocijenio je da od svih gradova koji će se kandidirati Mostar ima najveće šanse.

- Mostar je najmultikulturalniji, ima svjetsku starinu, pod zaštitom je UNESCO-a, ima svoju povijest i baštinu te veoma mnogo kulturnih institucija koje želimo dignuti na viši nivo - istakao je Bešlić.

Iako Gradsko vijeće Mostara ne postoji, Bešlić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, podsjetio na to da su podršku za kandidaturu dale sve političke stranke, izuzev Naše stranke.

Kazao je i da nije zadovoljan kako danas izgleda UNESCO-ova zona u Mostaru te iznio da se poduzimaju brojne aktivnosti kako bi se to podiglo na višu razinu.

Ponajviše se stanje, kazao je, ogleda u činjenici da su probijeni rokovi radova na izgradnji kolektora u starom dijelu grada, gdje je Titova ulica, kako je potvrdio, još uvijek radilište.

Bešlić je novinarima kazao i da su u vezi izgradnje kolektora i pročistača otklonjene sve primjedbe koje su iznesene od Evropske komisije, Švedske ambasade i Svjetske banke.

- Prečistač otpadnih voda radi, ali dok se laboratorijski ne podigne nivo kakvoće vode, kakav je neophodan, koja se ispušta u rijeku Neretvu, mi službeno nećemo praviti ceremeoniju u roku od najviše mjesec. Ali, ceremonija će biti da prikažete javnosti da je to u funkciji –kazao je Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.