BIH

Priroda Boračkog jezera je predivna, ali za privlačenje turista treba poboljšati ponudu

M.Ć.

M. Ć.

21.7.2018

Iako je ovo ljeto karakteristično po promjenjivom vremenu, na Boračkom jezeru kupači uživaju na više plaža, a mi smo ovih dana posjetili jednu od njih. Na Prenjovoj plaži, uz Konjičane, od kojih neki ovdje provode cijelo ljeto, susreli smo i one koji su došli tek na dnevni izlet. Među njima je bračni par Kićo, Enijad i njegova supruga Sanela. 

- Prvi put smo ovdje i meni se sviđa. Priroda je veličanstvena i ponovo ćemo doći. Ulaz je prejeftin – kaže nam Enijad, dok njegova supruga Sanela ističe da bi bilo bolje da ima više sadržaja, restorana...

Ajla Hondžo-Stančić na Boračkom jezeru od 1979. godine ima vikendicu.

- Bilo bi dobro da se srede plaže, na to dugo čekamo. Ovo je divan prirodni ambijent, voda je ugodna za kupanje, ali bi više sadržaja koji bi se uveli, znatno poboljšalo turističku ponudu - kaže nam Ajla.

Na ovoj plaži turistima su na raspolaganju tri kabine za presvlačenje i toalet. Pitali smo i Envera Handžara, Konjičanina koji svako ljeto provodi na Boračkom jezeru, koji sadržaji nedostaju.

- Dobro je da smo dobili javni toalet, a posebno mi je drago što je osposobljena javna rasvjeta. Sve ostalo je standardno, prema mom mišljenju, na zadovoljavajućem nivou. Pohvalio bih “Standard”, koji održava čistoću - kaže Handžar.

Na jezeru smo razgovarali i sa Sarajkom Amrom Pehlić, koja je sa svojim kolegicama uživala u dnevnom izletu.

- Sadržaja nikad nije viška, ali ja sam zadovoljna ovim što sam vidjela. Oduševljena sam prirodom i sigurno ću se ponovo vratiti da se ovdje odmorim - kaže nam Amra.

Da biste ušli na Boračko jezero, morate proći naplatnu rampu, na kojoj vas dočekuje uposlenik JKP “Standard”. 

- Cijena ulaska po automobilu je 5 maraka, za kombi do osam sjedišta 15 KM, s više od osam sjedišta 25 KM i za veliki autobus 50 maraka - ističe Emir Jusufović.

Turistima se zauzvrat nudi čišćenje plaža, održavanje toaleta i parking-mjesta.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.