MOSTAR

Manifestacija ''Skokovi sa Starog mosta'' u nedjelju: Sigurnost skakača i publike ne smije biti ugrožena dronovima

M. Sm.

27.7.2018

Jedna od najpoznatijih sportsko-turističkih manifestacija u regiji, tradicionalni skokovi sa Starog mosta, 452. po redu, bit će održani u nedjelju, 29.jula, u 16 sati.

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji u Klubu skakača u vodu „Mostari“, koji tradicionalno, organiziraju ovu prestižnu manifestaciju.

Kao i svih prethodnih godina, tačan broj skakača, kako je to rekao portparol Kluba Saša Oručević, bit će poznat na dan održavanja skokova, nakon ljekarskog pregleda.

- Pozvali smo naše stare sportske prijatelje, imamo dosta potvrda skakača koji tradicionalno dolaze iz Kragujevca, naprimjer, Slovenaca i drugih i mi smo uradili sve što možemo da u što boljem svjetlu predstavimo skokove i Klub skakača - kazao je Oručević.

U stručnom žiriju su, kao i do sada, legende skokova na glavu i na noge Emir Balić i Mirsad Deda Pašić, umjetnik, Alica Jakirović, inače zaslužan za cijeli vizuelni identitet ''Skokova'', a čije je, također, autorsko djelo ove godine i pehar koji će biti uručen pobjednicima. U žiriju su i Semir Drocić, dugogodišnji skakač i šampion, kao i Semir Kazazić, također, dugogodišnji skakač.

Balić je, kao predsjednik žirija, odbacio priče koje se, kako je naveo, vrlo često pronose o tome da je žiri naklonjen domaćim skakačima.

I on i Pašić su podvukli da su osnovna tri elementa koja žiri ocjenjuje držanje na mostu, let i upad u vodu.

Višestruki pobjednik ''Skokova'' Lorens Listo istaknuo je da je „mostarska lasta“ jedan od najopasnijih skokova na svijetu.

- Svaki taj skok sa 25 metara visine može biti koban, tako i moj, nakon praktično 20 godina iskustva. Skokovi na glavu zahtijevaju potpunu tišinu - naveo je Listo.

Stoga, kako je dodao, u Klubu i Organizacionom odboru neće tolerirati najave o tome da će ''Skokovi'' biti snimani dronovima.

- Klub niko o tome nije obavijestio i mislim da je to nelegalno. Ako do toga dođe, postoji mogućnost da se ''Skokovi'' zaustave - rekao je Listo.

Predsjednik Organizacionog odbora Semir Drljević Lovac se, također, osvrnuo na najave o snimanju ove manifestacije dronovima.

- To više nije do nas, to je pitanje zakona i javnog reda i mira. Nedavno je jednom turisti otkazao poveći dron koji je s velike visine pao ispred jednog restorana. Posljedice su mogle biti kobne. Stoga, itekako nam je u ovoj cijeloj priči potrebna sigurnost - upozorio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.