Predstavnici sindikata osnovnog obrazovanja i ministar potpisali protokol

U HNK počinju pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora za nastavnike

M. HODŽIĆ
02.08.2018 23:39

Foto: Štrajkovi upozorenja održani u nekoliko navrata urodili su plodom

Štrajkovi upozorenja održani u nekoliko navrata urodili su plodom jer su predstavnici sindikata osnovnog obrazovanja u HNK Slavko Lauš i Omer Tipura jučer s ministrom obrazovanja HNK Rašidom Hadžovićem potpisali protokol o vođenju i početku pregovora.  

Prava i obaveze

Oni bi na kraju trebali rezultirati zaključivanjem kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNK.

- Ovim protokolom ugovorene strane definiraju postupak i rokove za pregovore radi zaključivanja kolektivnog ugovora, kao i za druga pitanja od značaja za pregovaračke timove na izradi kolektivnog ugovora. Nakon potpisivanja protokola iskazana je spremnost svih učesnika da postupak pregovaranja bude istinski dijalog socijalnih partnera, koji će biti vođen u dobroj vjeri i dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora na zadovoljstvo svih zainteresiranih - naveli su iz Vlade HNK.

 Pravni vakuum

Ranije su iz Sindikata učitelja HNK istakli da su uposlenici osnovnog obrazovanja u jednom pravnom vakuumu jer nemaju zakon, pravilnike, pedagoške standarde niti kolektivni ugovor koji pak, kako su naglasili, neće potpisati sve dok se ne izjednači koeficijent plaća uposlenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

NA VRH