MOSTAR Arhitektonska ljepotica svakog dana sve više propada

Italijani obećali novac za obnovu Gradske banje na Musali pa porekli

M. SMAJKIĆ
10.08.2018 23:48

Foto: Gradska banja: Dragulj graditeljske baštine

Gradska banja u Mostaru, dragulj graditeljske baštine, svakog dana je u sve lošijem stanju.

Rok trajanja

Kao i sve druge građevine, iako je izgrađena od kvalitetnih materijala, i Gradska banja ima rok trajanja, a ako se uskoro ne poduzme nešto u vezi s njenom rekonstrukcijom, ovaj zaštićeni spomenik kulture na Musali doživjet će još goru devastaciju.

Da je ova arhitektonska ljepotica svakog dana, naočigled cijele javnosti, u sve lošijem stanju, slažu se i u Sportskom savezu grada Mostara, kojem je Gradska uprava Mostar dala objekt na korištenje.

Od najava iznesenih prije tri godine na stranici Grada da će Ambasada Italije i tamošnje organizacije osigurati 120.000 eura za prvu fazu obnove, i to za sanaciju krova, kao i za ventilacioni sistem, očito nema ništa.

  • Šuta: Mnogo veća vrijednost
    Šuta: Mnogo veća vrijednost

- Predstavnici Ambasade Italije u BiH i organizacije “Cooperazione Italiana” radili su 2016. godine predračune i dovodili inžinjere, koji su na licu mjesta procjenjivali šta bi trebao biti prioritet u sanaciji Banje. Nažalost, onako kako smo planirali i, zapravo, bili uvjereni da će oni uraditi tu željenu rekonstrukciju kako bi se Banja sačuvala od daljnjeg propadanja, nema ništa - kazao nam je Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Savezu.

On je podsjetio na to da jedan dio objekta, odnosno bazene, koriste plivački klubovi Velež i Orka, kao i da su u prizemlju prostorije Mostarskog teatra mladih (MTM).

Ništa konkretno

- Banja je definitivno objekt od mnogo veće vrijednosti i značaja za Mostar i stoga nam je veoma krivo što se ne iznađe rješenje za njenu rekonstrukciju. Za to su, istina, bili zainteresirani određeni privatni subjekti, koji su bili spremni uložiti novac, a zauzvrat dobiti prostor u kojem bi kreirali razne sadržaje, ali ni tu još nema nešto konkretno - otkrio nam je Šuta.

Najmodernije javno kupatilo na Balkanu

Gradska banja na Musali ili, službeno, Gradsko kupatilo, ubraja se među najznačajnija građevinska ostvarenja nastala tokom mandata čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine. Kako se iznosi, Banja je bila najmodernije tadašnje javno kupatilo na Balkanu. Izgrađena je 1914. godine, a s egipatsko-maurskog, stil se pretače ka secesiji. Zgrada je uništena tokom rata, a obnovu u izvornom obliku je finansirala vlada Italije.

NA VRH