MOSTAR

U kanjon rijeke Bijele prvi put kročila ljudska noga

Članovi ekspedicije Vrce, Kevelj i Ćesir

Piše: M. HODŽIĆ

18.8.2018

Divlja ljepota kanjona fascinirala istraživače - Avaz
Istraživači objavili fascinantne fotografije iz kanjona rijeke Bijele - Avaz
Istraživači objavili fascinantne fotografije iz kanjona rijeke Bijele - Avaz
Na pojedinim dijelovima kanjona prolazak je bio izuzetno težak - Avaz
Na pojedinim dijelovima kanjona prolazak je bio izuzetno težak - Avaz

Na samo nekoliko kilometara sjeverno od Mostara nalazi se netaknuti biser prirode za koji malo ko zna, mostarska Bijela, pritoka Neretve, koja se niz padine Prenja ulijeva u jezero Salakovac.

Stručna pomoć

Divlja ljepota zabačenog, nepristupačnog i od ljudskog oka skrivenog uskog kanjona koji je isklesala rijeka Bijela, oduvijek je plijenila pažnju istraživača koji su htjeli da ga prođu i istraže.

Ovih dana u tome je najdalje otišao Alen Vrce, istraživač amater i odličan poznavalac mostarske Bijele.

Nakon početnih istraživanja gornjih i donjih dijelova kanjona „zapeo“ je na sredini i trebala mu je stručna i tehnička pomoć u istraživanju i prolasku kroz kanjon, a pronašao ju je u Gorskoj službi spašavanja - Stanica Mostar.

Iz GSS-a su mu se u ovoj avanturi ubrzo pridružili Nadin Kevelj i Džemal Ćesir te je tročlana ekspedicija uspješno stigla do cilja.

S ovog avanturističkog putovanja donijeli su i fascinantne fotografije koje prikazuju impresivnu i divlju ljepotu ovog kanjona, koje su odlučili podijeliti s javnošću.

Tvrde da tokom svog zanimljivog petosatnog podviga nisu pronašli dokaze o tome da je kanjonom ranije kročila ljudska noga te da se njihov prolazak može smatrati prvim.

- Dužina kanjona je oko 1.200 metara. Na dijelovima je širok metar i po i djeluje impresivno, zadivljujuće i skoto zastrašujuće u svojoj ljepoti. Većina kanjona nalazi se u sjeni litica visokih 50 metara. Da se sigurno spustimo do dna kanjona, bilo je potrebno sedam puta se spustiti niz uže i skoro pet sati - navode u svom zapisu s putovanja.

Ističu da, kada se jednom spusti u kanjon i krene niz vodu, „nema bježanja“ i povratka, jer je kretanje niz njega fizički i tehnički zahtjevno i nije moguće bez sidrišta, užadi i tehničke opreme.

Nizak vodostaj

- Osim dobre volje, za prolazak nam je trebao i nizak vodostaj i odgovarajuća oprema, glavna i pomoćna užad, bušilica, kacige, pojasevi, prusike i ostalo silno željezo. Konfiguracija terena i stijena bez pukotina nije dozvoljavala upotrebu klinova pa smo bili primorani da bušimo sidrišta - ističu iz GSS-a.

1.200

metara iznosi dužina kanjona rijeke Bijele

1,5

metar na nekim je dijelovima širok

50

metara je na pojedinim dijelovima visina litica iznad kanjona


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.