JABLANICA

Hadžija učesnik NOB-a: Od Neretve i Sutjeske do Meke i Medine

Hadzija Ahmet Mešić na hadžu

A. COKIĆ

21.8.2018

Hadžija Ahmet Mešić rođen je prije 95 godina u selu Ravna, Općina Jablanica. Otac je sedmero djece, tri sina i četiri kćerke, djed 17 unučadi i 20 praunučadi.  

Životni i radni vijek proveo je radeći u Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini do 1980 godine kada se ponzionisao. Tokom posljednjeg rata u BIH 1993. godine ostao je bez sina Kemala koji je bio pripadnik ARBIH. Danas živi sa Kemalovim sinom , unukom Mahirom i njegovom suprugom i dvoje praunučadi.

Hadžija Ahmet nam priča svoju priču - kao dječak i najstariji sin u porodici ostao sam bez oca, a živjeli smo u zajednici i bavili se stočarstvom, a kada sam imao 14 godina ulovio sam prvu kunicu. U to vrijeme, a i kasnije za dvije kunice mogao sam kupiti četiri vola.

- 1941. godine spretno sam izbjegao mobilizaciju za okupatorsku Njemačku vojsku. Prilikom ukrcavanja iz kamiona u voz malo smo odmarali pored puta i kad je pala noćstražari menisu opazili krenuo sam da preplivam Neretvu i tu me opazio jedan poznanik koji nije znao plivati tako da se držao za mene dok sam preplivao Neretvu i tako smo se spasili, dva mjeseca sam živio u šumi blizu kuće, ni žena mi nije znala za mene, kasnije sam se priključio partizanima, priča nam još uvijek veoma aktivan hadžija.

Hadžija u ofanzivama

Hadžija se često prisjeća svoje prošlosti pa nam priča o ofanzivama u Drugom svjetskom ratu.

- Učestvovao sam u ofanzivama na Neretvi i Sutjesci gdje sam vidio Savu Kovačevića, tokom izvlačenja iz obruča dobili smo naređenje da se spašavamo kako znamo i ono što će mi trajno ostati u sjećanju jeste da sam sa Sutjeske preko Crvnja i Prenja išao tri dana i tokom ta tri dana pojeo sam kožu od koje su se pravili opanci. Kad sa stigao blizu Draganjske planine tu su me zarobili četnici, a ja sam se tokom izvlačenja preobukao u stočarsku odjeću tako da nisu znali da sam partizan, tako da sam Božijom voljom ostao živ. Kasnije sam se ponovo priključio partizanima i kraj rata sam dočekao u Sloveniji .


Mešić: Poseban doživljaj

Odlazak na hadž

O svom odlasku na hadž Ahmet nam priča - Bog mi je dao u životu dobru nafaku i berekt u njoj, tako da sam 2009 godine odlučio da obavim hadž. Te godine bio sam najstariji hadžija iz BIH. Tokom boravka u Medini i Meki upoznao sam dosta mladih hadžija koji su mi pomagali da obavim hadžske obrede, ne samo meni već i drugim starijim hadžijama. I na hadžu sam doživio jedno iskušenje, nakon dana provedenog na Arefatu, i pola noći na Muzdelifi kada smo krenuli prema Mini u putu sam shvatio da sam se odvojio od svoje grupe hadžija, međutim priključio sam se nekoj drugoj grupi s kojom sam bacio kamenčiće na Mini i nastavio dalje u harem Kabe gdje sam klanjao sabah i bajram namaz. Kasnije su me turske hadžije vratile u hotel u kojem sam bio smješten. Po povratku u hotel svi su mi se radovali, mnogi su mislili da sam možda umro.  

- Kao i svaki drugi hadžija osjetio sam neki poseban doživljaj kada sam vidio Kabu, jednostavno moram biti zahvalan Allahu što mi je omogućio da obavim hadž i gledam u Kabu i činim tavaf oko nje, priča nam o svom susretu sa Allahovom kućom hadžija.

Da sam mlađi i boljeg zdravlja možda bih ponovo odlučio da obavim hadž, ovako nastojim da ovo života što mi je preostalo provedem u miru sa porodicom, unučadima i praunučadima i želim da i oni u budućnosti ako Bog da obave hadž i budu na pravom putu, kazao nam je 95-ogodišnji Hadžija Ahmet Mešić.

Vrijedni bosanski djed

Ahmet Mešić je vrijedni bosanski djed koji i danas uživa u obrezivanju i kalemljenju voćaka, čovjek sa velikim životnim iskustvom, antifašista i prvoborac NOB-a od 1941 -1945, još uvjek jedan od preživjelih učesnika čuvenih bitki na Neretvi i Sutjeci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.