Ljekovito bilje prilika za biznis

U Ljubinju se rađa nova grana privrede

I dok se očekuju nove prilike za izvoz, raste broj lokalnih proizvođača, a, uprkos izazovima, u Ljubinju su istrajni da naprave iskorak i napreduju

Fena
23.08.2018 14:19

Foto: Arhiv

Iz Ljubinja, gradića na istoku Hercegovine, stiže pozitivna priča o preradi ljekovitog bilja te načinima kako su se lokalni proizvođači izborili s promjenama na svjetskom tržištu. I dok se očekuju nove prilike za izvoz, raste broj lokalnih proizvođača, a, uprkos izazovima, u Ljubinju su istrajni da naprave iskorak i napreduju.

- Bavimo se otkupom i primarnom preradom samoniklog ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja. Proizvodimo čajeve, sadnice, eterična ulja, biljne kapi i kozmetičke proizvode. Najvažnije za nas je da smo zaokružili proces proizvodnje, od sjemena do gotovog proizvoda - kazao je direktor kompanije "LjBilje" Branko Baroš.

Nakon prve godine postojanja primijetili su nedostatak pojedinih biljnih vrsta, što ih je navelo da počnu s podizanjem plantažnih zasada. To je bila ključna tačka u njihovom daljnjem rastu. Fokus rada bio im je širenju kooperantske mreže i osiguranju sjemenskog i sadnog materijala.

- U ljetnom periodu, pod užarenim hercegovačkim nebom, sabiremo plodove svog rada, aktuelna je žetva lavande, smilja, ruzmarina, žalfije. Ubrano bilje dijelom destiliziramo, dijelom sušimo u vlastitom pogonu - dodao je Baroš.

USAID/Sweden FARMA II projekt im je omogućio nabavku opreme za proizvodnju kozmetičkih preparata.

 - Sada se na tržištu može naći dnevna krema od smilja i lavande, a radimo na razvoju i novih proizvoda. Ključna poruka je da ''tuđe nije bolje''. Prepoznati, cijeniti i s ljubavlju moramo ulagati u ono što nam je priroda dala. Poljoprivrednici svoju priliku trebaju tražiti u udruživanju i zajedničkom nastupu na inozemnom tržištu. Kvalitet i znanje su naši najveći aduti - naveo je Baroš.

Dok u Ljubinje dolaze potencijalni partneri za distribuciju proizvoda na regionalnom i globalnom nivou, zajednica vjeruje da ovakve investicije mogu donijeti novu priliku za razvoj cijele istočne Hercegovine - saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

NA VRH