POSUŠJE

Održan sastanak povodom sprečavanja ilegalnih migracija

Sastanku prisustvovao i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Arhiv

Fena

23.8.2018

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, načelnica Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo Viktoria Damjanović i rukovodioci unutrašnjih jedinica tog ureda 22. avgusta održali su radni sastanak u Posušju s policijskim direktorom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zapadnohercegovačkog kantona Milanom Galićem i policijskim direktorom MUP-a Livanjskog kantona Ilijom Jakićem.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u sprečavanju ilegalnih migracija i drugih nezakonitosti, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Učesnici sastanka dogovorili su načine saradnje na sprečavanju ilegalnih migracija kroz koordinirano djelovanje i postupanje, sačinjavanje zajedničkih planova te pružanje pomoći službenicima Granične policije BiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

- Od 1. januara do 31. jula 2018. godine na području Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena su 602 ilegalna migranta koji su najčešće iz Afganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Irana, te teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije - izjavio je direktor Galić.

Dodao je da Granična policija BiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Istaknuo je i da su ilegalne migracije u nadležnosti više organa u BiH te da Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patrole, nadzor i promatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih tački, zaprečivanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te provođenje operativnih akcija i mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.