MOSTAR

Nakon izlaska iz Doma za nezbrinutu djecu sudbina mladih zavisi i od pomoći i brige društva

Članovi Udruženja „Naša djeca – Our kids u BiH“

A. COKIĆ

26.8.2018

Prelazak mladih u svijet odraslih, bez podrške porodice, veoma je težak. Upravo u toj situaciji se nađu mladi iz domova za djecu bez roditeljskog staranja po navršetku punoljetstva. Omladinci koji iziđu iz doma ili hraniteljske porodice veoma su osjetljiva kategorija i podložna eksploataciji.

Dva programa

Upravo iz ovih razloga Udruženje ”Naša djeca – Our kids u BiH” iz Mostara djeluje kao prijatelj djeci bez roditeljskog staranja i osobama s poteškoćama u razvoju.

- Kroz projekte školovanja, samostalnog stanovanja uz podršku i personalnu asistenciju, projekta osnaživanja i radnog osposobljavanja omladinaca, te osnivanje socijalnog poduzetništva, nastojimo djecu bez roditeljskog staranja po punoljetstvu  pripremiti za samostalno djelovanje u društvenoj sredini - kazali su nam u Udruženju.

Naglašavaju da imaju dvije stambene jedinice unutar kojih razvijaju dva programa podrške mladima bez roditeljskog staranja sa i bez razvojnih teškoća.

- Trenutno naša organizacija osnažuje 10 korisnika, od kojih 8 boravi direktno u stambenim jedinicama. Dvoje korisnika su zaposleni u društvenoj zajednici i oni su u završnoj fazi osnaživanja – rekla nam je Aida Kajan, potpredsjednica Udruženja.

Radno mjesto

Kako bi dali punu podršku svojim korisnicima i osigurali im radno mjesto, realiziraju i projekt „Second Hand Shopa“ nazvanog pod imenom „Prijatelji – Friends“ u gradu Mostaru.

- Ideja za ovaj projekt proizašla je iz potreba da korisnike naše stambene jedinice za osnaživanje i radno osposobljavanje osposobimo i pripremimo za samostalnost – kaže Kajan.

 Potrebna podrška

U Udruženju se nadaju da će i u budućem radu naići na podršku donatora kako bi osigurali sigurne uvjete za život mladima koji nisu u mogućnosti brinuti sami o sebi. Pozivaju sve da ih podrže u realizaciji programa koji su od društvenog značaja.

Plaćaju porez

- Naše „socijalno poduzeće„ podliježe jednakim poreskim zahtjevima kao i svaki privatnik bez ijedne olakšice. To smatramo da je poražavajuća istina naše države koja se hitno mora rješavati - istakla je Kajan.

Budu i radno angažirani

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.