SAOPĆENJE

Ni Mostar ni SBB neće se valjati u blatu SDA

Faruk Ćupina je zastupao i "Žene Srebrenice"

Ćupina: Nemjerljiv doprinos. Arhiv „Avaza“

Avaz.ba

28.8.2018

Iz Gradskog odbora SBB-a Mostar jučer su se oglasili u vezi sa saopćenjem mostarske SDA u kojem su, kako su naveli, iznesene teške neistine i dezinformacije u pogledu uloge gospodina Faruka Ćupine u izboru Ljube Bešlića za gradonačelnika Mostara.  

- Gradski odbor SBB-a Mostar u cijelosti negira sve izrečeno iz propagandne kuhinje SDA. Teške optužbe su napisane na temelju "javnih glasina" kreiranih na stranačkim minderima i amaterskih analiza poluintelektualaca iz mostarske SDA - naveli su iz SBB-a Mostar.

Kao i svih ranijih godina, dodali su, SDA za svoj neuspjeh krivi druge te uporno pokušava skrenuti pažnju sa životnih tema poput neodržavanja izbora u Mostaru, loše ekonomske i socijalne situacije, velike nezaposlenosti, masovnog odlaska mladih, neobnovljenih fabrika i ulica u Mostaru, kriminala i korupcije.

Građani Mostara i Hercegovine, potcrtali su, znaju da njihov sugrađanin Faruk Ćupina potječe iz ugledne mostarske porodice i da su mu imućni roditelji, umjesto bogatstva u imetku, osigurali obrazovanje pomoću kojeg je stekao epitet eminetnog pravnika i advokata koji ponosno i dostojanstveno nosi od 1984. godine.

Mostarcima je poznato, iznijeli su iz SBB-a, da su mnoga djeca odgajana i rasla u karate klubovima koje je Faruk Ćupina osnivao na području Bugojna, Prozora, Jablanice, Gornjeg Vakufa, Čitluka, Širokog Brijega, Posušja, Čapljine i Metkovića te da je kao uzor mladim naraštajima bio reprezentativac BiH. Poznata je činjenica, istakli su, da je advokat Ćupina bio jedan od osnivača Sportskog društva Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar te prvi predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara kao prvog jedinstvenog poslijeratnog udruženja sportista grada Mostara.

- Njegovi sugrađani znaju koliko Ćupina poštuje svoje vjeru, običaje i kulturu. Svake godine organizira iftare na kojima se okupljaju džematlije, ugledni građani, siromašni, studenti i djeca, te aktivno učestvuje u humanitarnom radu. Pred sami početak rata, zajedno sa svojim timom, evidentirao je svu vakufsku imovinu na području Grada Mostara, kako bi se stvorile pravne pretpostavke da ta imovina prijeđe u vlasništvo IZ. Faruk Ćupina je prvi darovao 10.000 KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru, što je javno potvrdio paroh mostarski Radivoje Krulj - navedeno je u saopćenju SBB-a Mostar.

Građani Mostara, njegovi saborci, stoji u saopćenju, dobro znaju da je Faruk Ćupina u vrijeme kada su Mostar i BiH prolazili groz ratne golgote dao historijski doprinos u očuvanju države BiH.

- U tom smislu Seid ef. Smajkić, bivši muftija, kao jedna od intelektualnih i duhovnih vertikala ove kotline u svojoj knjizi „Mostarsko muftijstvo od 1992. do 2012. godine: Značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države BiH“ je u poglavlju „Vijeće Muslimana Hercegovine“ na 25 stranica opisao ulogu iz značaj ove institucije na čijem je čelu bio Faruk Ćupina. O kakvoj se historijskoj ličnosti radi pokazuje podatak iz knjige da je polovinom oktobra 1992. godine kao predsjednik Vijeća Muslimana Hercegovine, zajedno s iskazanim patriotima i domoljubima muftijom Seidom ef. Smajkićem, Safetom Memićem, Halilom Maksumićem i prof. dr. Ramizom Zupčevićem, pregovarao s predsjednikom Alijom Izetbegovićem o teškoj političkoj situaciji u Mostaru i Hercegovini u kojima su izneseni stavovi kojim se suprotstavljaju štetnom djelovanju dr. Ismeta Hadžiosmanovića, predsjednika Regionalnog odbora SDA, po bošnjački narod i državu RBiH - istaknuli su iz SBB-a Mostar.

Zastupao "Žene Srebrenice"

U postratnom periodu advokat Ćupina je sve životno i pravno znanje i iskustvo stavio u funkciju zastupanja Udruženja "Žene Srebrenice," kada je utvrđena odgovornost Holandskog bataljona i države Holandije za genocid u Srebrenici.

Shodno navedenom, Gradski odbor SBB-a Mostar neće voditi praznu polemiku s raspadajućom SDA, koja u nedostatku kvalitetnih ljudi, rezultata i programa, kampanju vodi blateći druge i drugačije. SBB je duboko uvjeren da će građani prepoznati Faruka Ćupinu kao dostojnu i kvalificiranu ličnost za građenje pravne države i služenje građanima - naveli su iz SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.