RACE FOR CURE

Promocija projekta "Šetnja za ozdravljenje" u Mostaru

Hercegovačko-neretvanski kanton prednjači po broju oboljelih

A.Cokić

A. Cokić

1.9.2018

Hercegovačko-neretvanski kanton prednjači po broju malignih oboljenja, dok je kod žena karcinom dojke broj jedan.

"Race for the cure" se održava u 150 gradova širom svijeta gdje se okupljaju kako oboljeli od karcinoma tako i svi oni koji im žele dati svoju podršku.

Na platou ispred "Mepasa" u Mostaru danas je održana je promocija Humanitarne akcije "Race for the cure" (Trka/šetnja za ozdravljenje), koju su provele članice Udruženja "Novi pogled" iz Mostara. Udruženje radi na projektima prevencije i pomoći ženama oboljelim od raka dojke i drugih malignih oboljenja.

- Tačan broj je nepoznat, pošto još na nivou BiH nema registra oboljelih od malignih bolesti - kazali su nam iz Udruženja.

- Nažalost, svjedoci smo da treba dosta raditi na prevenciji jer ne treba čekati da neko oboli i ova aktivnost je za naše majke, supruge, sestre, kćerke koje trebaju biti svjesne važnosti samopregleda - rekla nam je Maja Memić, predsjednica Udruženja "Novi pogled" iz Mostara.

Projekt "Zajedno smo jedno -Think Pink" okuplja 24 organizacije iz BiH, koje se bave problematikom karcinoma dojke kod žena, a jedna od najpoznatijih aktivnosti ovog projekta je "Trka/šetnja za ozdravljenje", koja će se ove godine održati u Sarajevu 30. septembra na platou ispred SCC-a.

- Sve Mostarke koje žele biti dio ovog projekta mogu se prijaviti u prostorijama našeg udruženja na adresi Ljubića br. 2, a sav prihod od ove trke ide za pomoć ženama oboljelim od karcinoma, kao i za akciju besplatnih mamografskih pregleda za žene u ruralnim dijelovima zemlje, navela je Memić i dodala da je u prošloj godini, zahvaljujući ovoj akciji, podijeljeno 1.350 paketića prve pomoći za žene operirane od karcinoma dojke na nivou BiH.

Za registraciju je potrebno izdvojiti 10 KM, za koje građani dobiju majicu i pravo da učestvuju na utrci, a ovaj događaj se održava u 150 gradova širom svijeta gdje se okupljaju kako oboljeli od karcinoma tako i svi oni koji im žele dati svoju podršku.


A.Cokić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.