MOSTAR Zbog nezadovoljstva traže povećanje plaće od 15 posto

Sindikati srednjih škola u HNK: Ako nam Vlada ne udovolji, moguć i generalni štrajk

Ponuđeno im 10 posto kroz naredne tri godine

M. SMAJKIĆ
04.09.2018 15:53

Čelnici Sindikata ukazali na brojne probleme

Zbog nezadovoljstva prosvjetnih radnika koji traže povećanje plaće od 15 posto, prvi dan školske godine u srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona obilježio je štrajk upozorenja. 

Jedino pregovori

Kako je to na jučerašnjem pressu pojasnio Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu, Kantonalna vlada je prosvjetarima ponudila povećanje plaće od 10 posto i to kroz naredne tri godine, počevši od 1. januara 2019. godine.

- Od 2011. do 2018. godine proračun naše županije je porastao za 44 miliona KM, a naša primanja su od 2009. godine stalno ista, s tim da su nam se i druge stvari značajno kresale - kazao je Milić, dodavši da im se nakon najave štrajka iz Vlade HNK niko nije obratio.

Predsjednica Sindikata srednjih škola koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu Edina Čomić navela je da se njihovi problemi mogu riješiti jedino pregovorima s Vladom HNK.

- Međutim, ako ne bude poziva od Vlade, mi ćemo u naredni ponedjeljak, kako smo i najavili, održati protestnu šetnju, a nećemo se libiti ni pokretanja generalnog štrajka - naglasila je Čomić.

Sindikalisti su podvukli i to da je HNK jedini kanton u FBiH u kojem ne postoji kategorija konkursa u školstvu.

Bez pravilnika 

- Ovdje direktori mogu dovesti koga hoće i jedino mi nemamo pravilnik o prijemu. Toliko je nepravde prema ljudima koji rade na određeno i koji svake godine očekuju konkurse. Stoga, apeliramo da se raspišu konkursi za te ljude - kazala je Čomić.

Plaće i koeficijenti 

Ovom prilikom je istaknuto da je kolektivni ugovor koji su potpisali s Vladom HNK dobar i kvalitetan. Međutim, kako je rečeno, jednostavno sada su na red došle plaće i koeficijenti.
NA VRH