VOZNI PARK

„Mostar bus“ će, umjesto na tri, biti na jednoj adresi

Vozila „Mostar busa“: Jedini javni prijevoz u gradu

M. SMAJKIĆ

8.9.2018

Gradsko preduzeće „Mostar bus“, kako otkriva naš list, uložit će više od pola miliona maraka za dogradnju i modernizaciju objekta na Bišću Polju te će tri adrese na kojima djeluje, praktično, zamijeniti jednom. 

 Žalbeni rok

Tako je ovih dana, što nam je potvrdio direktor „Mostar busa“, Damir Marić, okončana procedura za izbor najboljeg ponuđača, a nakon što prođe žalbeni rok, najdalje za mjesec, trebali bi otpočeti radovi. Rok za izvođenje radova je 90 dana, a najbolji ponuđač je „Amitea“ Mostar.

- Javnosti je poznato da djelujemo na tri lokacije, Bišću Polju i Raštanima, gdje su nam autobaze i na Bulevaru, gdje su nam upravne prostorije. Projekt je urađen lani i sve skupa košta 546.000 KM. Istina, nismo u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju, a dio novca, iznos od 150.000 KM, osigurao je Grad Mostar - rekao nam je Marić.

Dogradnjom postojećeg objekta na Bišću Polju ovo preduzeće imat će četiri potpuno nove garaže, kao i uredske prostorije, a sve s ciljem, kako nam je kazao Marić, racionalizacije troškova i ostvarivanja ušteda. Jer, „Mostar bus“ plaća najamninu Gradu za uredske prostorije te izdvaja novac za čuvare na Bišću Polju i u Raštanima.

- Lani smo poslovali s gubitkom od 70.000 KM, a koje smo, uglavnom, imali zbog radova na izgradnji kolektora. Evo, dobio sam potvrdu da će nastavak radova na izgradnji kolektora na glavnoj ulici biti nastavljen 17. septembra, zbog čega ćemo biti prisiljeni obustaviti sve linije, koje prometuju tom saobraćajnicom, a gdje, kako građanstvo zna, imamo jednu od najjačih na broju šest. Nasreću, nakon dužeg vremena ostavljena je Musala. Stoga, nismo bili u mogućnosti otvoriti neke nove linije - pojasnio nam je Marić.


Marić: Gubici zbog radova

Dobili donaciju

Kada je riječ o voznom parku, Marić je podsjetio na to da su nedavno dobili donaciju od tri autobusa. Od naredne godine namjeravaju krenuti u obnovu voznog parka.

Također, istakao je da su cijene njihovih usluga ostale iste, uprkos povećanju cijena goriva.

Sigurnost djece 

Marić je apelirao na vozače da obrate pažnju na školske autobuse koji prevoze djecu od škole do kuće.

- S početkom školske godine provode se kampanje, a kod nas je to nekako slabo izraženo, a sigurnost djece se ne smije ugroziti. Inače, za osnovce smo, takoreći, uvijek tu i sa školama pokušavamo uskladiti učeničke dolaske i polaske - iznio nam je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.