MOSTAR

OŠ "Gnojnice": Dobili novu zgradu, ali i veći broj učenika

Imat će brojne sportske aktivnosti - kaže Džiho

Novi školski objekt u naselju Carski Vinogradi

A. MRGAN

12.9.2018

Dok pojedine škole u BiH, nažalost, zatvaraju svoja vrata, jer školsko zvono nema kome zvoniti, Osnovna škola „Gnojnice“ u južnom dijelu Mostara, uz novu, jednu od najmodernijih zgrada u našoj zemlji, dobila je i nove učenike. 

Mjesna zajednica

Tako su učenici, njih 342, i nastavnici prošlu školsku godinu okončali u školskoj zgradi u naselju Vrba, u prilično neuvjetnim prostorima, a već sedam dana nastavu u novom objektu u naselju Carski Vinogradi pohađaju 433 đaka.

- Presretni smo zbog novog školskog objekta, ali i činjenice da smo dobili skoro stotinu novih učenika, jer zbog blizine škole mnogi roditelji iz Carskih Vinograda i Maslina, čija su djeca pohađala Osnovnu školu na Šehovini, odlučili su ih upisati ovdje - kazao nam je direktor OŠ „Gnojnice“ Enes Džiho.


Priča o izgradnji novog školskog objekta za naselja Gnojnice, Kočine i Dračevice, koji su, inače, jedna mjesna zajednica, udaljena od centra Mostara pet kilometara, traje skoro dvije decenije.

Izgradnja je, podsjetio je Džiho, započela prije četiri godine i koštala je skoro pet miliona maraka, koje su uložili Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalno ministarstvo za sport i kulturu, Vlada FBiH.

Okončani radovi

- Dobili smo sjajan, savremeni moderni objekt, a uskoro, nadam se za desetak dana, bit će okončani radovi na izgradnji školske dvorane. Nakon toga, s obzirom na činjenicu da se nastava završava u 15 sati, planirali smo brojne sportske aktivnosti za naše učenike. Djeca će, zasigurno, u tome uživati, jer naš stari objekt nije imao fiskulturnu salu - kazao nam je Džiho.


 12 učionica 

Ovaj školski objekt ima 12 učionica, šest kabineta, fiskulturnu salu, savremeno opremljenu biblioteku, kuhinju, ali i lift za učenike i druge osobe s invaliditetom. Također, u sklopu školskog dvorišta, koje nije u potpunosti završeno, planirana je izgradnja parka i proširivanje parking mjesta.

342

učenika imali su u prošloj školskoj godini

433

đaka ima škola ove godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.