HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Federalni inspektori na Jablaničkom jezeru otkrili splavare nacrno

Inspektori u Neumu: Dva mjeseca vršili kontrole

M. SMAJKIĆ

21.9.2018


Da je na Jablaničkom jezeru sve više onih koji se turistički bave splavarenjem, ali očito nacrno, pokazalo se nedavno tokom kontrole federalnih inspektora. 

Sačinjen zapisnik

Tako je prvi dan kontrole iznenadio brojne iznajmljivače splavova, koji se turistički nude za vožnju uz kafu, sok, ručak, čak i roštilj na ovom plovilu, te su inspektori na vodi zatekli čak 10 iznajmljivača bez neophodnih dozvola i izrekli im kazne u iznosu od 5.300 KM.

Kako nam je rekao Dževdet Rajkić, inspektor za promet Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), na Jablaničkom jezeru su tokom ove sezone obavili 122 nadzora, sačinili 34 zapisnika i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu od 6.000 KM.

Kad je riječ o Neumskom akvatoriju, nakon kontrole koja je trajala od 20. juna do 31. avgusta, stanje je, kazao nam je Rajkić, mnogo bolje nego što je bilo lani, kad je zabilježeno nekoliko incidenata.

U Neumu je, inače, prošle godine od 1.200 plovila, čamaca, skutera, splavova, riječnih bagera, skela i drugih, koliko ih je registrirano na području Federacije BiH, bilo 200. Ove godine se taj broj popeo za 426 novoregistriranih plovnih vozila. Tokom ove godine izdato je i 126 plovnih dozvola.

 Velika sigurnost

- Sigurnost je bila na zavidnom nivou. Dosta se djelovalo preventivno i stanje sigurnosti u Neumskom akvatoriju znantno se popravilo. Obavili smo ukupno 111 inspekcijskih nadzora i sačinili 23 zapisnika, a izrekli smo pet prekršajnih naloga u iznosu od 700 KM - rekao nam je Rajkić.

 Rafting klubovi  

Pored Neuma i Jablaničkog jezera, federalni inspektori češljaju i Buško te Ramsko jezero, ali i rijeku Neretvu na području Konjica zbog sve veće popularnosti raftinga, kao i Unu.

No, kako nam je rekao Rajkić, kad je riječ o kontroli rafting klubova, uglavnom svi vode računa o tome da imaju sva neophodna odobrenja i dozvole za rad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.