IZVJEŠTAJ CCI-JA

Kanton napustilo 5.500 stanovnika, a Vlada dramatično kasni sa mjerama

Zastupnici su na sjednicama proveli po svega četiri osmosatna radna dana na godišnjem nivou, rekla je Milas

Sa pressa Centara civilnih inicijativa u Mostaru: Porazne informacije. M. Smajkić

Piše: M. SMAJKIĆ

22.9.2018

Loše! To je ocjena koju su, nakon monitoringa rada izvršne i zakonodavne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u ove četiri godine, odnosno za mandatni period od 2014. do 2018., izrekli u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

 Loša politika

Ana Lučić, portparol CCI-ja, navela je na jučerašnjoj pres-konferenciji kako su HNK i njegov administrativni centar možda najbolji primjer toga šta loša politika može da uradi od jednog prostora.

U HNK, rekla je Lučić, moguće je sve ono što nije u civiliziranom društvu, da vlast krši zakon i ne poštuje presude sudova, da je protuzakonito imenovan komesar policije, da vlast krši Ustav i diskriminira vlastite građane na nacionalnoj osnovi i da se to radi otvoreno u najvišoj zakonodavnoj instituciji u Kantonu.

- Vlast predstavlja i generatora diskriminacije na spolnoj osnovi, odbijajući da ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova BiH. Hercegovačko-neretvanski kanton jedan je od kantona koji još provodi segregaciju djece u osnovnim školama na nacionalnoj osnovi, na zgražavanje Evrope, koja nas svako malo upozori na neprihvatljivost te prakse - istaknula je Lučić.

U sumiranju rezultata monitoringa rada Skupštine HNK, Vesna Milas, članica tima CCI-ja, iznijela je podatak o tome da su zastupnici na sjednicama proveli po svega četiri osmosatna radna dana na godišnjem nivou! Usvojeno je svega 26 zakona, što je za 16 manje u odnosu na prethodni mandat.

- Osim što je Skupština usvojila tek jednu strategiju i, uprkos brojnim problemima s kojima se suočavaju građani, za četiri godine mandata održana je samo jedna tematska sjednica - kazala je Milas.

Kad je riječ o Vladi HNK, nedostatak redovnih sjednica, kako je rečeno, pokušao se nadoknaditi neprimjerenim brojem vanrednih i hitnih telefonskih sjednica. Zanimljivo je, rečeno je, da je Vlada na tim sjednicama odlučivala o zapošljavanju, imenovanjima, javnim nabavkama, preraspodjeli sredstava iz budžeta pa sve do kreditnih zaduženja!

Na pressu je iznesen zapanjujući podatak o tome da se tokom mandata ove Vlade broj stanovnika u HNK smanjio za više od 5.500, u čemu značajan udio ima masovno iseljavanje mladih porodica u zemlje Evropske unije i šire. Od 2014. do 2017. u HNK je skoro 2.000 umrlih više nego rođenih.

 Bijela kuga

- Vlada HNK dramatično kasni kako sa mjerama za zaustavljanje bijele kuge, tako i sa mjerama za zaustavljanje odljeva stanovništva - poručeno je sa pressa CCI-ja.

 Plaće ministara tajna 

Vlada HNK vjerovatno će ostati upamćena kao jedina od svih kantona koju su iz CCI-ja tužili zbog uskraćivanja zapisnika sa sjednica, proglašavajući ih internim materijalom?!

Tužba je, kako je rekla Lučić, upućena prije dvadesetak dana. Zanimljivo je da su iz Vlade HNK odbili CCI-ju dostaviti podatke o plaćama ministara iako je riječ o budžetskim sredstvima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.