ZDRAVLJE

Dr. Fazlibegović: Za Mostarce je naročito karakteristična naprasna smrt

S jučerašnje pres-konferencije u Mostaru: Važnost prevencije

Piše: M. SMAJKIĆ

26.9.2018


Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona kardiovaskularne bolesti su uvjerljivo na prvom mjestu po obolijevanju, ali i smrtnosti.

Uključiti građane 

Rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sportskom savezu Grada Mostara, na kojoj je predstavljen program tradicionalne manifestacije „Dani srca“. 

Riječ je o manifestaciji koju već 18 godina zaredom organiziraju u Sportskom savezu u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK, ali i brojnim drugim organizacijama te pod pokroviteljstvom Grada Mostara i ministarstava zdravstva HNK i Federacije BiH.

Tako je cilj ove manifestacije, kako je to iznio Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu, uključiti građane svih životnih dobi u predstojeći program, kako bi skrenuli pažnju na bolesti srca, ali i prevenciju.

- Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan u svijetu, ali, nažalost, i kod nas, a naročito je karakteristično za Mostar naprasna smrt - kazao je kardiolog i internista dr. Emir Fazlibegović.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) HNK Emir Avdić iznio je da su među riziko faktorima kardiovaskularnih bolesti pušenje, alkoholizam, dijabetes, nedostatak tjelesne aktivnosti, kao i loša ishrana.

- Veoma je važno da krenemo od škola i da djecu usmjerimo na zdrave stilove života - poručio je dr. Avdić.

Loše navike

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je istakao da statistike govore koliko ljudi ima problema zbog svojih loših navika te da će Grad podržati razne aktivnosti, poput besplatnog mjerenja šećera i pritiska, kako bi građani stekli navike preventivnog pregleda.

Razne aktivnosti 

Kao i ranijih godina, u okviru ove manifestacije, koja je započela jučer, a trajat će do 30. septembra, bit će organizirana promotivna ulična utrka djece s posebnim potrebama, kros.utrka djece predškolskog uzrasta te učenika osnovnih i srednjih škola i marš šetnja do Velikog kuka na putu prema Podveležju za građane treće životne dobi, a bit će organiziran i naučni simpozij.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.