MOSTAR

Više od 32.000 žena u HNK dobit će poziv za mamografski pregled

Šema programa ranog otkrivanja raka: Od pozivnice do nalaza

M. SMAJKIĆ

26.9.2018

Više od 32.000 žena u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u dobi od 45 do 69 godina na svoje će kućne adrese dobiti pozivnicu da, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, obave mamografski pregled dojke. 

Četiri godine

Tako će prve pozivnice biti upućene 14. januara 2019. godine, čime će službeno otpočeti kantonalni program ranog otkrivanja raka dojke koji će biti realiziran u naredne četiri godine.

Rečeno je to na pres-konferenciji u Zavodu zdravstvenog kantona (ZZO) HNK-a, gdje je predstavljen ovaj program, koji je zasnovan na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta skrininga i dijagnostike raka dojke, ali i prvi takav koji se uopće planira provoditi na području cijele BiH.

Prema riječima kantonalnog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, dr. Gorana Opsenice, s obzirom na to da je rak dojke najčešća zloćudna bolest kod žena i najveći uzrok smrti, veoma je važno da se otkrije na vrijeme.

- Cilj ovog programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, čime se omogućuje smanjenje smrtnosti za 23 do 31 posto i poboljšanje kvaliteta života bolesnica - kazao je dr. Opsenica.


S predstavljanja programa u Mostaru: Prvi u BiH

On je apelirao na sve žene da se odazovu ovim pregledima, jer, kako je naveo, prava potencijalna opasnost je nedovoljan odziv žena  - To bi bilo poražavajuće, a poučeni iskustvom iz susjedstva, ciljani odziv je 60 posto - iznio je resorni ministar, istakavši da će u naredne četiri godine u ovaj program biti utrošeno milion maraka. 

Predsjednica Udruženja za borbu protiv raka dojke „Novi pogled“ kazala je da je ovaj program od izuzetnog značaja za sve žene u HNK.

Podizanje svijesti  

- Raduje me što smo predstavili ovaj program ususret oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke. Ovaj program, inače, mora biti sastavni dio zdravstvenog sistema i ovo je, konačno, odluka za dobrobit svih žena. Samo združenim snagama možemo utjecati na podizanje svijesti o značaju rane prevencije raka dojke - poručila je Memić.

 Testiranje sistema 

Do 14. januara iduće godine bit će testiran sistem za ovaj program koji će se provoditi u sedam zdravstvenih ustanova u HNK. Također, do tada će biti izvršena i edukacija zdravstvenog osoblja, koje će učestvovati u programu, a to su 33 inžinjera medicinske radiologije i 13 ljekara.

 Benefiti osiguranicima

Direktor ZZO-a Rade Bošnjak je naveo da Zavod s programom ranog otkrivanja raka dojke ulazi u jednu novu aktivnost koja, kako je kazao, donosi benefite osiguranicima i cijelom zdravstvenom sistemu.

 45-69

starosna dob žena

60

 posto planirani odziv

7

 zdravstvenih ustanova uključeno

33

inžinjera medicinske radiologije i 13 ljekara


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.