BIH

Mostar: Sutra svečanost povodom okončanja izgradnje pasarele

Kružni tok je dobio savremenu LED rasvjetu

Avaz.ba

1.10.2018

Svečanost stavljanja u funkciju deniveliranog pješačkog prijelaza pasarele, javne rasvjete na novosagrađenom kružnom toku te rekonstruiranog parka u USRC ''M. H. Hujka'' bit će organizirano sutra u 19 sati.

Denivelirani pješački prijelaz – pasarela služi primarno prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekt na sjevernom ulazu u Mostar koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje.

Kada ulazite u Mostar iz pravca sjevera dočekat će vas luk visine 13,8 m i širine 32,5 m, koji asocira na mostarski Stari most. Širina hodnog dijela pasarele je 4 metra, rampe su u nagibima koji omogućavaju lako kretanje osoba s invaliditetom.

Pasarela će do punog izražaja doći u narednoj fazi uređenja ovog prostora. U ovoj fazi planira se uklanjanje semafora koji trenutno reguliraju promet na raskrsnici ulaska u naselje Zalik i USRC ''M. H. Hujka'' te izgradnja kružnog toka, sve u skladu s regulacionim planom ovog lokaliteta. 

Kružni tok će ubrzati protok saobraćaja jer preko četiri kolnička traka, koja će povezati dva kružna toka, neće biti pješačkog prijelaza.

Pješaci će moći prolaziti cestu samo preko pasarele.

Grad Mostar je osigurao sredstva u iznosu od cca 650.000 KM. Sredstva su utrošena u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora. 

U neposrednoj blizini pasarele je i kružni tok na kojem se ukrštaju ul. Maršala Tita i novosagrađena saobraćajnica Avenija-Novi most.

Kružni tok je dobio savremenu LED rasvjetu. Vrijednost investicije je 110.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada FBiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.