INVESTICIJE

Gradonačelnik Mostara napokon priredio obilazak prečistača otpadnih voda

Brojne kritike međunarodnih zvaničnika iz Svjetske banke, vlade Švedske i Evropske komisije, koje su u ovaj projekt uložile 23 miliona KM

M. Sm.

M. Sm.

2.10.2018

Do kraja ove godine bit će okončana testna faza postrojenja za preradu otpadnih voda u Mostaru, projekta teškog više od 25 miliona maraka, rečeno je danas tokom obilaska ovog postrojenja, inače, jednog od najmodernijih u ovom dijelu Evrope. 

Priča o prečistaču otpadnih voda u Mostaru, podsjetimo, posljednjih mjeseci je izazvala brojne kritike, pogotovo, međunarodnih zvaničnika iz Svjetske banke, vlade Švedske i Evropske komisije, koje su u ovaj projekt uložile 23 miliona KM.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić priznao je da se s okončanjem ovog projekta kasni tri godine.

- No, to nije bila greška Grada, već smo kasnili zbog krize u Grčkoj - kazao je Bešlić.

On je izrazio žaljenje što obilasku postrojenja nije prisustvovao ambasador Kraljevine Švedske Anders Hagelberg, "koji je imao uvjete od svoje vlade do kada treba opravdati sredstva", ali je i zahvalio švedskoj vladi koja je, kako je rekao, ukazala pomoć kad je bilo najteže.

Prema njegovim riječima, prečistač može zadovoljiti potrebe grada za narednih 30 godina. Također, naveo je da je u okviru postrojenja ostavljeno prostora da se cijeli sistem projektira za povećenja kapaciteta za potrebe 250.000 stanovnika.

Kada je riječ o izgradnji kolektora, Bešlić je naveo da će radovi biti izvođeni cijelu narednu godinu.

- U toku je faza spajanja lijevo obalnog kolektora ispod rijeke Neretve, mikrotunel je probušen, ali nisu završene stanice. S druge strane, nisu svi dijelovi grada obuhvaćeni. U toku je natječaj od hotela "Ere" prema Rudniku, od Stare općine u Titovoj ulici do "Razvitka", imamo i jedan krak u Opinama, dakle kontinuirano nastavljamo radove. Ostaje daljnji rad na sekundarnoj mreži, jer, znate da u Mostaru ima dijelova gdje su septičke jame i taj proces će se zasigurno trajati deset godina da se sve to uveže - kazao je Bešlić.

Obilasku postrojenja prisutvovala je, u ime Vlade FBiH, federalna ministrica za finansije Jelka Milićević, koja je podvukla činjenicu da se ovaj projekt pripremao 12 godina, ali, kako je navela, ovo je jedan od uspješnijih projekata u Federaciji BiH.

Također, u Mostaru je boravio i Fuad Čibukčić, direktor Fonda za okoliš FBiH, iz čije kase su uložena višemilionska sredstva za izgradnju kolektorske mreže.

- Testna faza je, jasno, neophodna da bismo provjerili kako cijeli sistem funkcionira. Jer, bez kolektorske mreže ne bi došli ni do testne faze. Povezali smo desno obalni kolektor, iz kojeg 70 posto ukupne fekalne mase i otpadnih voda dolazi na prečistač. Negdje do kraja godine očekujemo povezivanje i lijevo obalnog kolektora, već je napravljen sifon ispod rijeke Neretve i to je, zapravo, pretpostavljam završetak radova uvezivanja oba kolektorska sistema na prečistač - kazao je Čibukčić.

Prema riječima Ljiljane Doko iz mostarskog "Vodovoda", rukovoditelja postrojenja za preradu otpadnih voda,"Actor" trenutno vrši obuku osoblja za probni rad i trenutno se testira oprema u hidrauličkom i mehaničkom smislu, a prate se svi neophodni parametri.

- Trenutno smo na putu da zadovoljimo zakonsku regulativu - kazala je Doko, istakavši da su analize pokazale da je već postignut zavidan nivo pročišćavanja vode.



M. Sm.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.