MOSTAR

Manipulacije odlaganjem komunalnog otpada: Strpljenje mještana na izmaku

Izrazili zabrinutost za vlastito zdravlje i zdravlje njihovih porodica, apelirajući na nadležne gradske vlasti da konačno riješe ovaj problem

Arhiv

S. M.

4.10.2018

Nedavno su mještani mostarskih naselja Vrapčići i Livač svojim okupljanjem iskazali ponovo svoj protest zbog načina odlaganja komunalnog otpada na deponiji Uborak. 

Mještani su izrazili zabrinutost za vlastito zdravlje i zdravlje njihovih porodica, apelirajući na nadležne gradske vlasti da konačno riješe ovaj problem. Međutim, situacija pokazuje svu apsurdnost dugogodišnjeg funkcioniranja vlasti na području grada Mostara. 

Brojne nelogičnosti

Naime, mještani okolnih mjesta očekuju da problem riješe upravo oni koji su i najodgovorniji za njegov nastanak. Podsjećamo da su vlasti grada Mostara još od 2008. godine uključene u realizaciju projekta upravljanja čvrstim otpadom koji je finansiran sredstvima Svjetske banke, ali da su u realizaciji projekta nastale brojne nelogičnosti i nepravilnosti, koje zbog slabosti pravosudnog sistema nikada do kraja nisu razriješene. 

Sumnjive aktivnosti vlasti grada Mostara u realizaciji kreditnih sredstava Svjetske banke, među koje se može ubrojati i gašenje postojeće deponije pod vrlo sumnjivim okolnostima i osnivanje novog komunalnog preduzeća za odlaganje komunalnog otpada, bile su uzrokom da manjinski dioničari u JP „Uborak“ d.d. Mostar pred nadležnim sudom zatraže zaštitu svojih prava i poslovnih interesa.

Podsjećamo da je upravo na osnovu tužbe malih dioničara sud u Sarajevu poništio rješenje o urbanističkoj saglasnosti za osnivanje nove deponije, koja ni do danas nije dobila potrebnu saglasnost. Nadležna federalna inspekcija je zbog počinjenih nezakonitosti čak naložila i uklanjanje bespravno izgrađene deponije, ali intervencijom političkih centara moći taj proces je zaustavljen.

Iako su izgradnju nove deponije gradske vlasti najavljivale kao dugoročno rješenje za problem odlaganja komunalnog otpada, stanje na terenu i sve glasniji i organiziraniji protesti mještana okolnih naselja potvrđuju da se radilo o neosnovanim obećanjima i još jednoj u nizu prevara.

Manjinski dioničari u JP „Uborak“ d.d. ustrajni su u borbi za svoja prava. Tako su nakon poništenja rješenja pred nadležnim sudom u Sarajevu o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju nove deponije pred Općinskim sudom u Mostaru pokrenuli sudski proces kojim se zahtijeva nadoknada materijalne štete koja im je prouzrokovana, najblaže kazano, sumnjivim radnjama upravo predstavnika vlasti grada Mostara.

Međutim, duboka infiltracija političkog utjecaja u pravosudni sistem koja je prisutna u Bosni i Hercegovini i sprega politike i pravosuđa pokušava ovaj sudski proces zaustaviti svim raspoloživim sredstvima.

Već dobro razrađenim scenarijem zamjene postupajućih sudija u kritičnoj fazi postupka ili nastupanjem zdravstvenih problema za postupajućeg sudiju vlasti grada Mostara nastoje usporiti ili u potpunosti osujetiti sudski epilog cijelog problema. Dok manjinski dioničari u JP “Uborak“ d.d. Mostar vode borbu s korumpiranim elementima u sistemu, mještani okolnih mjesta su svakodnevno suočeni s ekološkom bombom čija eksplozija prijeti da ugrozi njihovo zdravlje i živote, ali i da uzrokuje trajne posljedice kako na okoliš tako i na zdravlje budućih naraštaja. 

Velika obećanja

Vrijeme koje je pred nama i sudski postupci koji su u toku ostavljaju nadu da ipak sve nije bilo uzalud. Svakodnevica života u Bosni i Hercegovini pokazuje da se velika obećanja na kraju uvijek pokazuju kao velike laži. Tako se i obećanje izgradnje moderne regionalne deponije pokazuje kao još jedna prevara u režiji lokalnih moćnika. Ipak, nadati se da bi proces pristupanja BiH Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja posvećenih pravosuđu i borbi protiv korupcije mogao kreirati ambijent gdje će lokalni moćnici konačno morati stati pred lice pravde i odgovarati kako za sumnjivo utrošena kreditna sredstva tako i za ugrožavanje života i zdravlja građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.