Iz budžeta teškog 210 miliona KM na plaće otišlo skoro 118 miliona

IZVJEŠTAJI Nalaz revizije za Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz budžeta teškog 210 miliona KM na plaće otišlo skoro 118 miliona Izdaci za naknadu skupštinskih zastupnika za 2017. godinu iznosili su 264.980 KM

Federalni revizori su pročešljali poslovanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) za prošlu godinu.

Prema novoj metodologiji, ocjena revizorskog izvještaja sastoji od dva segmenta, odnosno mišljenja, a HNK je u oba slučaja stao loše. Tako je za finansijski izvještaj izrečeno negativno mišljenje, a za drugi segment mišljenje s rezervom.

Stalna primanja

Revizori su utvrdili da su iskazana vrijednost stalnih sredstava i obaveze prema dobavljačima na datum bilansa precijenjeni za skoro pola miliona KM, preciznije, 478.725 KM.

Iz budžeta HNK u iznosu od skoro 210 miliona KM, koliki je bio rebalans, na plaće je otišlo čak 117,6 miliona KM. Kako je navedeno, najviša neto plaća s porezom isplaćena je predsjedniku Kantonalnog suda 4.510 KM, a najniža je iznosila 509 KM. Plaća premijera iznosi 4.214 KM, a ministara 3.342 KM, sa uračunatim dodatkom na položaj.

Izdaci za naknadu skupštinskih zastupnika za 2017. godinu iznosili su 264.980 KM. Svi zastupnici u sazivu Skupštine u obavljanju svoje dužnosti imaju stalna novčana primanja – paušal na ime materijalnih troškova od 700 KM, a njih 27 od 30 profesionaliziralo je svoj rad, dok jedan prima naknadu i iz federalnog budžeta.

Rad komisija

Na naknade za topli obrok utrošeno je 8,7 miliona KM, troškove prijevoza 2,7 miliona KM i regres nešto više od dva miliona KM. Po osnovu ugovora o djelu i to najviše kod obrazovnih ustanova iz kantonalne kase je utrošeno skoro 1,3 miliona KM. Za rad u raznim komisijama potrošeno je 662.813 KM.

Revizori su ustanovili da nije vršeno vrednovanje aplikacija za 300.000 KM, koliko je podijeljeno sportskim klubovima i udruženjima građana, te da nije prezentirana dokumentacija o načinu odabira korisnika sredstava, niti su oni dostavili izvještaje o utrošenim sredstvima.

Nema dokumentacije

Privatna preduzeća i poduzetnici od Kantona su dobili 1,2 miliona KM, ali su 42 korisnika novac dobila bez vrednovanja i ocjenjivanja. Ne postoji ni dokumentacija na osnovu koje bi se mogao utvrditi način odabira i visina dodijeljenih sredstava.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH