REPORTAŽA

Mladi se vode devizom selo hvali, a u gradu živi

Hadžira Miljević: Gazi osamdesetu godinu, ali i dalje radi

M. ĆOSIĆ

18.10.2018

Selo Nevizdraci u konjičkoj općini izuzetno je plodan i bogat kraj, a jesen je u njemu posebno lijepa jer svakoj avliji mirišu proizvodi od domaćeg voća i povrća vrijednih mještana. 

Velike mogućnosti

 No, kao i druge seoske sredine, uglavnom ga mladi napuštaju.

Jedan od mještana, Sulejman Islamović, kaže napola u šali da se mladi vode devizom selo hvali, a u gradu živi.

Ipak, života u ovom kraju ima, a rijetki mladi koji ostaju ističu da je ovo kraj koji pruža velike mogućnosti za ugodan život.

- Ovo je tako bogat i plodan kraj, u kojem imamo i lubenica od 20 kilograma - ističe Semir Miljević, koji ovdje živi sa suprugom i dvoje djece. Bavi se poljoprivredom, ima tri krave i plastenike u kojima uzgaja salatu, rasad i razno povrće.


Semir Miljević s kćerkom: Živi od poljoprovrede

Zadovoljan je, kaže, prodajom jer ima stalne mušterije koji prepoznaju zdravu hranu.

- Neko je pomodarstvo napuštati sela, ali ja bez velike nevolje ne bih napustio ovaj kraj. Meni je ovdje najljepše. Konjic je blizu, 15-ak minuta vožnje, a život na selu je mnogo zdraviji - kaže nam Semir.

Ispred jedne kuće u Nevizdracima zatječemo i nenu Hadžiru Miljević, koja plete vunene pape za zimu.

- Osamdesetu godinu gazi, ali, kaže, život joj je lijep. Još može pomalo da radi, a i djeca je dobro paze.

- Najžalije mi je što omladina odlazi. Trenutno ima oko 40 domaćina u selu, uglavnom starijih. Samo mi je žao što ne mogu i danas raditi ko nekad. Kad se sjetim u mladosti veselja i rahatluka među narodom... Što si imao da si imao s rahatlukom si ga jeo. Danas nešto ušlo među ljude, pa niko ni sa kim - kaže Hadžira.

Ova vedra starica kaže da neko uživa u vilama i bogatstvu, ali tajna dobrog života je u unutarnjem miru i sreći, koja se traži u malim stvarima.

 Živjeti od zemlje

Tako kaže i nena Kada Bakalović.

- Zdravlje je, sine, na selu. Sve zdravo proizvodimo i jedemo. Nikad plaću ni penziju nisam primila, a sve smo imali i lijepo živjeli od zemlje i poljoprivrede. I danas je tako, jer imam dobru djecu i njihove porodice koje me paze - kaže Kada, koja ističe da je svu djecu iškolovala radeći u poljoprivredi.



Islamović: Svi žele u grad

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.