MOSTAR

Veliki korak u početku rješavanja problema

Vlada zauzela stav o tome da je „Aluminij“ firma koja mora opstati

M. Sm.

M.Sm.

19.10.2018

Nakon pres-konferencije članova Vlade FBiH o mogućim koracima u rješavanju nagomilanih problema i dugova „Aluminiju“, a koji su prethodno dogovoreni na sjednici Federalne vlade, danas su se o tome, također, na konferenciji za novinare izjasnili v. d. čelnika Uprave ovog mostarskog preduzeća.

Uz zahvalu Vladi FBiH, posebno premijeru, dopremijerki i resornom ministru, v. d. direktora Dražen Pandža je istaknuo da su oni preuzeli veliki korak u početku rješavanja problema „Aluminija“. 

- Dobili smo informaciju da je ovo u biti početak procesa ka jednom novom, zdravijem „Aluminiju“ i mi to svim srcem pozdravljamo. U vezi s prijedlogom za finansijsku konsolidaciju, jučer smo dobili informaciju vezano za to i krenuli raditi. Također, pozdravljamo angažiranje renomirane revizorske kuće, a najbitnije je da je Vlada zauzela stav o tome da je „Aluminij“ firma koja mora opstati, da mora raditi, da je interes radnika na prvom mjestu. Raduje nas i mjera osiguranja opskrbe, kao i mjera koja će biti razmatrana o povećanju proizvodnje. Posebno nas raduje mjera koju je izrekao ministar, a to je da se u narednom periodu za „Aluminij“ osigura opskrba električnom energijom po konkurentnim cijenama. Mislim da je to jedna od povijesnih rečenica i ključ čitavog rješavanja naših problema - ustvrdio je Pandža.

No, čelnici Uprave su izrazili određene nedoumice u vezi s prelaskom na takozvani topli režim. 

- Postoji mogućnost opcija u elektrolizi, da se ona zapravo stavi u hibernaciju. Međutim, treba biti jasno da u tom slučaju elektroliza više uopće ne proizvodi metal, a troši električnu energiju, i to značajan dio, možda čak i trećinu u odnosu na ovo što sad imamo. Prema tome, opet bismo imali troškove za električnu energiju, a ne bismo proizvodili, ako je to tako kako smo shvatili - rekao je izvršni direktor Boris Vican.

Kada je riječ o opskrbi električnom energijom poslije nedjelje, do kada su, podsjetimo, to uspjeli osigurati u Upravi, na pressu je istaknuto da su ponovo kontaktirali određene opskrbljivače te da će uspjeti „kupiti“ dodatno vrijeme. 

Stoga, poručili su, Vlada mora brže djelovati sa svojim mjerama.

- Već smo došli u situaciju da smo zbog usmjeravanja pažnje na nabavku električne energije došli u silne probleme sa sirovinama. Moramo balansirati jer, ako nam nestane struje, nestat će nam glinice - rekao je Pandža. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.