Konkurencija na Neretvi je velika, ali posla ima za svakoga

TURIZAM Završena rafting sezona na području Konjica

Konkurencija na Neretvi je velika, ali posla ima za svakoga Na ovoj rijeci djeluje četrdesetak rafting klubova s ukupno 200 čamaca

Ulaskom u oktobar završena je rafting sezona na Neretvi za ovu godinu. Na ovoj rijeci djeluje četrdesetak rafting klubova s ukupno 200 čamaca. Konkurencija je, kažu, velika, ali posla je bilo za svakoga.

 Domaća kuhinja

- Ova rafting sezona na rijeci Neretvi je bila nešto bolja od prošle. Gostiju željnih adrenalina uvijek ima, iz sezone u sezonu sve više. Pretežno su to strani turisti, a najviše ih je bilo iz arapskih zemalja. Iz razgovora s njima shvatili smo da ih Konjic privlači zbog dosta vode i to pitke te domaće kuhinje i specijaliteta. Imamo dosta gostiju koji nam svake godine dolaze ponovo na rafting - navode iz agencije „Kameno vrelo“.

I u agenciji „Visit Konjic“ također su zadovoljni proteklom sezonom.

- Iako vrijeme ovo ljeto nije išlo naruku nikome, ipak smo imali veliki broj turista. S druge strane, period lijepog vremena je počeo već u aprilu te potrajao zbog oktobra pa je i sezona bila duža, a samim time i broj turista je bio veći nego 2017. godine. Svake godine bilježimo rast interesiranja za „outdoor“ aktivnosti u Konjicu te očekujemo da će se taj trend i nastaviti - istakli su iz ove agencije.

U vansezonskom periodu agencije se pretežno fokusiraju na proširenje postojećih kapaciteta, nabavku nove opreme za rafting, modernizaciju.

 Podrška ministrice

Veliku podršku imaju i od Ministarstva turizma i zaštitu okoliša i od ministrice Edite Đapo koji već nekoliko godina kroz razne grantove pomažu ovom dijelu Bosne i Hercegovine i ulažu u turizam i rafting u Konjicu.

 Tačan broj nepoznat  

Koliko se tačno turista spustilo niz Neretvu u protekloj sezoni niko tačno ne zna jer u Konjicu ne postoji institucija ili udruženje koje bi prikupili podatke iz svih agencija. Iz registriranih agencija navode da postoji određen broj „divljih“ rafting klubova koji ne koriste adekvatnu i atestiranu sigurnosnu opremu. Ali, na svu sreću, unazad nekoliko proteklih sezona, bez obzira na opasnosti ove rijeke i njenih brzaka, većih nesreća nije bilo.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH