PROBLEMI

Mostarci parking naplaćuju u avlijama, ali i javnim površinama

Divlje parkiralište kod zgrade Kantonalne skupštine

M. SMAJKIĆ

24.10.2018

Parking mjesta u gradu na Neretvi već odavno stvaraju glavobolje vozačima, pogotovo taj problem eskalira tokom turističke sezone.

 Razvoj turizma

S druge strane, sve više je onih koji su od ovog problema pokrenuli vlastiti biznis i od izdavanja parkinga, mahom stranim turistima, izuzetno dobro zarađuju.

Njihova domišljatost nema granica, pa su parkinzi „iznikli“ u avlijama, dvorištima, ali ima i onih koji su uzurpirali na kojekakve načine čak i javne površine.

Na takvim parkiralištima oni koji se bave tim biznisom isključivo diktiraju uvjete i pravila, to jest, s druge strane, rade protuzakonite rabote.

- Što se tiče privatnih parkinga, Grad o tome nema evidenciju, niti oni imaju dozvole za rad. Poznato je da je svojevremeno Gradsko vijeće dalo „Mo-parkingu“ mogućnost da, oficijelno, upravlja javnim gradskim prostorom kada je u pitanju mirujući promet. Očito je kada je taj problem u pitanju da su mnogi u velikom razvoju turizma vidjeli šansu pa se dovijaju na razne načine da zarade novac - rekao nam je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Podvukao je kako je sigurno to da ovo pitanje nije uređeno.

- Ostaje vrijeme ispred nas da se to uradi, jer ne može se nikakav posao obavljati bez dozvole i bez plaćanja poreznih obaveza - poručio je Bešlić.

U cijeloj priči prisutan je i problem „Mo-parkinga“, s čijim je početkom rada 2013. godine parkiranje u gradu na Neretvi, umjesto komunalni, postalo politički problem.

Podsjetimo, Skupštinu tog preduzeća nikada nije potvrdilo Gradsko vijeće Mostara, a zbog višegodišnjeg nepostojanja zakonodavne vlasti pitanje odluke o naplati parkinga je ostalo „visiti u zraku“.

Počela naplata

Iz „Mo-parking“ u posljednje vrijeme vrši naplatu parkinga kod Doma zdravlja Mostar, Gradske vijećnice i iza zgrade HNK Mostar, a svega nekoliko metara dalje, kod zgrade Skupštine HNK je niknuo divlji parking.

Pristup registru

Iz preduzeća „Mo-parking“ navode da im veliki problem predstavlja što nemaju pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija. U preduzeću tvrde da na to imaju pravo nakon dobivene sudske presude protiv nadležnih instanci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.