PRAVNE BITKE

Sačuvana pijaca u Konjicu i brojna radna mjesta

Rekonstrukcija pijace je u toku, a radove izvodi firma iz Živinica

Piše: E. HALIMIĆ

24.10.2018


Rekonstrukcija pijace u Konjicu u završnoj je fazi, a radi se o kapitalnom projektu za koji su zaslužni građani okolnih naselja koji nisu dozvolili da se na ovom mjestu izgradi stambeno poslovni objekt.

 Odbačen prijedlog

Početkom maja, odlukom Općine, radove je započela kompanija „Kristal“ iz Živinica. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 579.150 KM.

Na mjestu pijace prvenstveno je planirana izgradnja poslovno-stambenog objekta. A mještani ističu da je time Konjic izgubio jedinu pijacu na kojoj borci Armije RBiH zarađuju za egzistenciju.

- Prodavači, od kojih je značajan dio boraca, izgubili bi radna mjesta i time bi bila ugrožena egzistencija njihovih porodica. Bilo je više prijedloga rekonstrukcije, ali oni su svi išli na štetu lokalne zajednice i u korist određenih pojedinaca – kazao je Behir Balić, predsjednik Kućnog savjeta iz ulice Maršala Tita.

Na kraju pravne bitke i na insistiranje mještana usvojen je prijedlog arhitekte Damira Dautbegovića.

- Kako je prijedlog na javnoj raspravi bio odbačen, ali uporni građani su prikupili veći broj potpisa i predali peticiju Općini. Na ovaj način odbranili smo jedinu zelenu površinu u Konjicu, zadržali smo park s ružama i lipe, te na kraju krajeva i pijacu kao simbol okupljanja ljudi – istakao je Balić.

Velika podrška

Dodao je da je ovo pobjeda običnog čovjeka protiv sistema koji ne poštuje građane.

- Veliku podršku pružio nam je sugrađanin Afan Hajduk, kao i službenici u Općini Konjic Mirza Kevrić i Esad Omerović. Kućni savjet nastavit će borbu za formiranje mjesne zajednice Centar. Kao i da se otvori za sve građane „Sporsko-rekreacioni centar Partizanovo“ – pojasnio je Balić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.