BH. BLAGO

Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

Tabhana danas: Mjesto za kafiće i restorane

M. SMAJKIĆ

27.10.2018

Stara gradska jezgra u Mostaru muzej je na otvorenom i nije čudo da je cijelo to područje upisano na listu nacionalnih spomenika u BiH. Brojni objekti u tom zaštićenom prostoru stoljećima svjedoče o tradiciji, životu i kulturi u najvećem gradu na Neretvi. 

Finalna obrada

Među njima je i Tabhana, koja se nalazi svega nekoliko metara od Starog mosta. Za nju je davno čuveni turski putopisac Evlija Čelebija zapisao kako tabhane, radionice za štavljenje kože, nema nigdje kao u Mostaru.

- Njena zgrada je kao tvrđava, unaokolo ima gvozdene prozore, a u sredini je veliki bazen - zapisao je Čelebija.

Zanimljivo je da je u Mostaru 1762. godine nabrojano 11 esnafa, od ekmečijskog do berberskog, a samo su tri zanata imala svoje posebne dijelove grada. Među njima je bio tabački, kožarski esnaf, koji je bio najrazvijeniji.


Serdarević: Zatrpani otvori

Prema dostupnim zvaničnim, historijskim podacima, mostarski tabaci uselili su se u sjedište janjičarskog odreda pred kraj 15. stoljeća, jer je ranije korišteni objekt na ušću rijeke Radobolje u Neretvu bio nesiguran od plavljenja.

- Sve donedavno u dvorištu Tabhane, gdje su sada kafići i restorani, nalazili su se ostaci otvora obloženih glinom u kojima se štavila koža. To je, nažalost, zatrpano. No, poznato je da je Tabhana radila i poslije Drugog svjetskog rata, kada se koža otkupljivala, ali se ipak u to vrijeme nosila u Visoko na finalnu obradu - kaže poznati mostarski novinar i hroničar Šemsudin Zlatko Serdarević.

Kameni svod

Tabačica i Hamam: Sagrađeni uz nekadašnju kožaru

Tabački esnaf bio je jedini u čaršiji koji je imao svoju džamiju. Tabačica ili Hadži Kurtova džamija sagrađena je u 16. stoljeću na jednome kraku Radobolje zasvođenom s dva kamena svoda, pa je tako poznata i kao „džamija u kojoj se imam nalazi na suhu, a džemat u vodi“. Prekoputa džamije i Tabhane je Ćejvan-ćehajin hamam.

- Tabaci su slovili za vrlo pobožne ljude, tako da gradnja džamije, ali i hamama na tom mjestu nije slučajnost, već jedna krasna veza - ističe Serdarević.


Izostala reakcija

- Prava je šteta što institucije koje se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa nisu adekvatno reagirale da zaštite dijelove Tabhane. To bi, zasigurno, u većoj mjeri privlačilo turiste - smatra Serdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.