MOSTAR

HDZ-ov ministar Goran Opsenica na sjednicu Skupštine HNK došao u dresu bh. reprezentacije

Zasjedanje počelo odavanjem počasti ubijenim policajcima

Dr. Opsenica. M. Smajkić

M.Sm.

29.10.2018

Foto: (M. Smajkić)

Goran Opsenica, kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, priredio je danas svojevrsno iznenađenje na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, inače, posljednjoj u ovom sazivu. 

Tako se Opsenica, inače, kadar HDZ-a BiH, za skupštinskom govornicom uoči rasprave o izmjenama i dopunama finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK pojavio u dresu nogometne reprezentacije BiH.

- Povodom prijema Nogometnog saveza BiH u punopravno članstvo Svjetske nogometne federacije (FIFA), devedesetih godina prošlog stoljeća na stadionu Koševo u Sarajevu odigrana je nogometna utakmica između reprezentacije BiH i reprezentacije Svijeta. U predigri te utakmice odigrana je nogometna utakmica između reprezentacije liječnika BiH i reprezentacije liječnika Svijeta. Na desnom boku, u ovom dresu s brojem 2 igrao sam za nogometnu reprezentaciju liječnika BiH i s ponosom branio njene boje i čast. I to ću činiti i dalje - kazao je na početku svog govora zbunjenim zastupnicima i prisutnim ministrima.

No, u nastavku je poručio kako ne prihvata da danas neki svojataju ovu državu i žele vladati njome na način kao da je samo njihova.

- Ova zemlja, država jednako pripada i Zijatu Mušiću i Vesni Saradžić i Aneru Žuljeviću i meni. Svi smo mi krvarili i krvarimo i danas za nju, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti. Ne želim govoriti o promjenama Ustava, borbi protiv korupcije, vladavini prava, euroatlantskim integracijama, upitniku EU i kandidacijskom statusu, jer moje obraćanje nema nakanu izazivati političke polemike nego kao predstavnik hrvatskog naroda želim izraziti žaljenje što u ovoj napaćenoj zemlji izbori, napokon, nisu bili slobodni, pravični i demokratski, kako bi se osiguranjem narodnog legitimiteta mogla uspostaviti pravično organizirana institucionalna arhitektura i odnosi temeljeni na jednakosti građana i ravnopravnosti konstitutivnih naroda - kazao je Opsenica.

Nakon toga, reagirao je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, upozoravajući ga na to kako to nije tačka dnevnog reda, nakon čega je ministar nastavio svoj govor:

- Što reći nego: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine.“ Završio sam -  kazao je Opsenica.

Inače, većinom glasova skupštinski zastupnici su usvojili rebalans budžeta u iznosu od 232 miliona maraka, a dali su saglasnost i na rebalans budžeta ZZO HNK.

Sjednica je započela odavanjem počasti ubijenim sarajevskim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.