POSJETE

Studenti arhitekture iz Holandije fascinirani arhivskom građom Centra za mir

Marljivo radili vadeći i zapisujući podatke koji će im pružiti potpuno jasnu sliku

Vijesti.ba

Vijesti.ba

29.10.2018

U okviru studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini Centar za mir i multietničku saradnju u Mostaru posjetila je grupa od trinaest studenata arhitekture i zaštite okoline Tehničkog univerziteta iz holandskog grada Delftua.

Svi imaju zajedničku temu - Mostar, kojom će obraditi predratni izgled grada, stanje u ratu i postratna rekonstrukcija, te njegove karakteristike i specifičnosti. Cilj im je da u magistarskim radovima prikažu kako se grad obnavlja i kako stručnjaci pristupaju rekonstukciji vrlo složenog i zanimljivog gradskog tkiva u kome su se skladno isprepleli različiti stilovi pod utjecajem zapadne i istočne civilizacije.  

Izrazili su veliko zadovoljstvo nakon što su se temeljno upoznali sa arhivskom građom ovog centra.  

- Fascinira broj videozapisa upravo iz perioda koje mi istražujemo. Zahvalni smo vam na demonstraciji i korištenju te vrste građe pri čemu smo dragocjene informacije o događajima koji su se u vašem gradu zbili u ne tako dalekoj prošlosti - kazala je Angelika Štegeman (Angelique Stegeman).  

Također su upoznati sa fotodokumentacijom koja broji nekoliko hiljada snimaka nastalih u ratnom i postratnom periodu.  

Setare Nurani (Setareh Noorani) su zanimale knjige matične biblioteke Centra koje su selektivno nabavljane tokom minule dvije decenije.  

- Zaista smo impresionirani brojem i kvalitetom knjiga koje posjedujete. Nismo mogli vjerovati da ova nevladina asocijacija posjeduje tako bogat knjižni fond - kazala je Gabrijela Čuekos (Gabriela Chuecos).  

Studenti su marljivo radili vadeći i zapisujući podatke koji će im pružiti potpuno jasnu sliku o urbanitetu, arhitekturi, stilovima gradnje, destrukciji i ponovnoj rekonstrukciji grada uzimajući u obzir ljudski faktor. 

- Mi u analizi stanja ne posmatramo samo grad kao urbanu sredinu, nas zanima u svemu tome čovjek i njegov odnos prema gradu i sredini u kojoj živi.  

Uradili ste dobar posao izdavanjem dvotomne knjige u kojoj je zastupljen izgled Mostara prije i tokom rata kad je nastala velika dekonstrukcija gradskog tkiva, istakle su uglas Šikui Peng (Shiqui Peng) i Jonas Langbejn (Jonas Langbein).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.