JABLANICA

Nekretnine “Granita” prelaze u ruke zagrebačke firme koja ne postoji?!

Preostaje nam da vidimo hoće li Sud uvažiti tu činjenicu, kaže Šehić. Nonsens je da stečajni postupak traje devet godina, govori Laketić

U petak javna prodaja imovine jabalničkog "Granita"

Piše: M. SMAJKIĆ

20.11.2018

Sudbina jablaničkog “Granita”, nekadašnjeg giganta, uskoro bi mogla biti trajno zapečaćena! Prema zaključku Općinskog suda u Konjicu, za petak, 23. novembar, raspisana je javna prodaja imovine ovog preduzeća, koja bi, ako u međuvremenu ne dođe do odgode, otišla u ruke firme “Graniti” Zagreb. 

 Ugovor o hipoteci

Riječ je o firmi koja je s “Granitom” Jablanica još 2007. godine zaključila ugovor o kupoprodaji postrojenja za obradu granita, nakon čega je uslijedio i onaj o zasnivanju hipoteke.

Kako jablanički “Granit” zagrebačkoj firmi nije isplatio dugovanja prema ugovoru, u iznosu od skoro tri miliona KM, aktiviran je ugovor o hipoteci.

No, kako je “Granit” 2010. godine, podsjetimo, zbog niza loših odluka te raznih peripetija i zavrzlama, otišao u stečaj, i to prema odluci Općinskog suda u Sarajevu, 2012. godine odgođeno je izvršenje presude o predaji nekretnina zagrebačkoj firmi.

Kako je nakon šest godina stigla na naplatu presuda kojom bi zagrebačka firma “Graniti” dobila nekretnine ukupne površine od 32.354 kvadratna metra, odnosno zgradu Uprave i pogone finalne proizvodne linije, jučer nam niko nije mogao sa sigurnošću reći, ali je novonastala situacija bila povod za sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća (OV) Jablanica.

Tako je sjednica na kojoj se raspravljalo o stanju u “Granitu” te o iznalaženju načina da se pokuša odgoditi provedba sudske odluke trajala skoro cijeli dan.

Da stvar bude gora, a cijela situacija još zamršenija, u međuvremenu se saznalo da je firma “Graniti” Zagreb već dvije godine u stečajnom postupku te da je nad njom proveden stečajni postupak. Upravo je to jedina nada da se odgodi ovrha nad nekretninama, jer kako je izjavio stečajni upravnik Abid Šarić, pravna situacija je takva da je firma “Graniti”, praktično, izbrisana iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

- Sada nam preostaje da vidimo hoće li Sud uvažiti tu činjenicu i hoće li njima osporiti legitimitet -izjavio je Šarić.

Ako Sud u Konjicu ne uvaži tu činjenicu, na djelu je, kazao nam je resorni kantonalni ministar Željko Laketić, gašenje “Granita”.

- Stečajni postupak “Granita” traje devet godina, što je nonsens. Mi smo na desetine urgencija slali Općinskom sudu Sarajevo i nikad nam ni slova nisu odgovorili. Zanimljivo je da je za vrijeme stečaja načinjen dodatni dug u iznosu od sedam miliona KM. Ukupni dug firme iznosi skoro 20 miliona KM - rekao nam je Laketić.

 Okolinska dozvola

Kako saznajemo, “Granit” nema ugovor o koncesiji, jer nisu izmirene sve porezne obaveze, kao i doprinosi. Nemaju ni okolinsku dozvolu. Jedino što imaju jeste privremeno sudsko rješenje da mogu vršiti eksploataciju granita koji je bio iskopan do stečajnog postupka.

 Ispaštaju radnici 

U cijeloj priči najviše ispaštaju radnici, njih 225, kojima je, rekli su, puna kapa sudskih sporova i lošeg upravljanja ovim preduzećem bogate tradicije. Sve što žele, kako su iznijeli, jeste da pošteno rade.

- Ako je perspektiva da idemo na ulicu i kopamo po kontejnerima, onda to znači da više nemamo šta tražiti u ovoj državi - kazao je jedan od njih Vahid Šehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.