USPJESI

Osnovci iz Konjica dobili nagradu svjetskog ranga

Takmičenje upriličila organizacija „Peace and Cooperation“, a pristiglo je 5.000 radova iz 37 zemalja <195> Ranije već osvojili tri nagrade na ovom takmičenju

Učenici koji su učestvovali u izradi nagrađenog rada. M. Ćosić

Piše: M. ĆOSIĆ

25.11.2018

Učenici tehničko-kreativne sekcije Prve osnovne škole Konjic, uz mentorstvo svoje nastavnice Melihe Mustafić, dobili su svjetsku nagradu.

Poslali poruku

Riječ je o takmičenju o temi „Svemir - zajedničko naslijeđe čovječanstva“, koje je povodom 50. godišnjice prve konferencije Ujedinjenih naroda o istraživanju i upotrebi oružja u svemiru, a i u svijetu, upriličila organizacija „Peace and Cooperation“.

- Naši učenici su od pristiglih 5.000 radova iz 37 zemalja svijeta osvojili posebnu nagradu za najbolje urađen rad. Ova nagrada mi je podsticaj da i dalje vrijedno radim s djecom - istakla je Mustafić.

Ona podsjeća da su urađena dva rada. Prvi je nosio poruku da svi moramo čuvati i njegovati planetu Zemlju, ali i svemir, a drugi rad je poslao poruku da ništa nije tako dobro složeno kao naše planete i međuplanetarni prostor.

- Mi smo ovim radom htjeli da podstaknemo i drugu djecu da budu kreativni, jer tako mogu osvojiti svijet - kazala je jedna od članova kreativnog tima Hana Bubalo.


Nagrađeni rad. M. Ćosić

Njen školski kolega Emir Pirija je, također, sretan zbog ove velike nagrade, a kaže da svi trebamo čuvati okolinu, da se brinemo o zajedničkom naslijeđu čovječanstva.

Ranija iskustva

Podsjećamo, ovo je čak četvrta svjetska nagrada koja stiže u Prvu osnovnu školu Konjic. „Svi protiv klimatskih promjena - zaštitimo planetu Zemlju“, bila je tema 2011. godine, kada je nastavnica Meliha Mustafić sa svojim učenicima dobila prvu nagradu, druga je uslijedila 2014. godine, a prošle godine također su učenici o temi „Gledajući zvijezde - budućnost svijeta i sada“ osvojili nagradu na ovom takmičenju svjetskog ranga.

Imena kreativaca

Kreativci nagrađenog rada su učenici Enisa Nuhić, Hana Bubalo, Nejra Boloban, Rizah Mustafić, Džana Macić, Nejra Begović, Kanita Daguda, Velid Alihodžić, Ahmed Mujić, Emma Fišić, Emir Pirija, Amalija Korić i Maida Biber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.