MOSTAR

Projekcijom ostvarenja „Sam samcat“ započeo takmičarski program Mostar Film festivala

Na otvorenje MOFF-a stigao je i glumac Velibor Topić, koji više od 20 godina živi i radi u Londonu

Bešlić: Prvo izdanje MOFF-a otvoreno u periodu kada grad na Neretvi nije imao kino. M.S.

Piše: M.Smajkić

27.11.2018

Projekcijom filma „Sam samcat“ Bobe Jelčića večeras je počelo 12.izdanje Mostar Film Festivala (MOFF). Ovim ostvarenjem, ujedno je, započeo i glavni, takmičarki program u okviru kojeg će do 3.decembra, do kada traje Festival biti prikazano 13 najrecentnijih filmova u regionu u ovoj godini. 

-Dvanaest godina ustrajavamo na ovoj pozornici, održavajući ovu manifestaciju koja je prerasla Mostar i BiH. Idemo dobrim putem, borimo se i nije lako.Trudimo se i trudit ćemo se da vratimo film u Mostar. Smatram da je ovogodišnji program festivala jako zanimljiv i da ce Mostarci uživati sljedećih tjedan dana- kazao je na svečanosti otvorenja Slaven Knezović, direktor Festivala.

Festival je proglasio otvorenim gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, koji je podsjetio na to da je prvo izdanje MOFF-a, tada filmske revije pod nazivom „Dani filma Mostar“ otvoreno u periodu kada grad na Neretvi nije imao kino.

-Posebno me danas veseli da i politička struktura u gradu koja je vrlo složena jedinstvena u tome da kulturu propagiramo i da je zajednički živimo. Ovaj Festival jedan je u nizu kulturnih stvari koje su se dogodile Mostaru. Mi radimo na kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture 2024., a MOFF je jedan biser u nizu koji će tu prestižnu titulu, iskreno se nadam, donijeti u Mostar - kazao je Bešlić.

Na otvorenje MOFF-a stigao je i glumac Velibor Topić, koji više od 20 godina živi i radi u Londonu. Kao jedan od osnivača MOFF-a te 2007.godine, zajedno sa Mirom Barnjakom, koji je predsjednik ovogodišnjeg žirija i Slavenom Knezovićem, Topić je rekao kako tada, zapravo, niko nije vjerovao da će ta ideja prerasti u ovo što je danas.

-Svaka čast Slavenu što je istrajao sve ove godine u toj namjeri.Prije dvije godine, kad sam bio u žiriju, posjećenost je bila jako slaba i to mene boli. Pozivam ljude da dođu, pomognu i uživaju u filmovima-rekao je Topić.

Uz Branjaka u žiriju su Jelena Jovanova i Branka Bešević Gajić. Na kraju Festivala bit će dodijeljene nagrade za najbolje muške i ženske uloge, kao i sporedne te debitantske.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.