PROBLEMI

U Mostaru se broj prosjaka ne smanjuje

To je najizraženije na raskrsnici Bulevar, odnosno na ulazu u staru gradsku zonu prema Franjevačkoj crkvi, kaže Marić. Djeca prosjaci utočište često traže u dnevnom centru

Svakodnevna slika u Mostaru: Djeca s ispruženim rukama na ulicama

M. SMAJKIĆ

29.11.2018


Kako se turistička sezona u gradu na Neretvi približava svom završetku, tako opada broj onih čija su glavna meta u Mostaru strani i domaći gosti.  

Dolaze ciljano

Riječ je o džeparošima i prosjacima kojih je, u odnosu na ljetne mjesece, manje i koji, ciljano, iz svih krajeva BiH, ali i drugih zemalja, dolaze upravo u Mostar.

Ipak, veći broj njih odlučuju zimu provesti u Mostaru, a uprkos kiši i hladnim danima, slike odraslih i pogotovo djece na raskrsnicama, većim tržnim centrima i parkinzima s ispruženom rukom su svakodnevnica.

Potvrđuje nam to Dubravka Andrić iz humanitarne organizacije „Altruist“ Mostar u kojem pružaju dnevnu zaštitu djeci i porodicama većinom romske populacije.

No, oni sa svojim korisnicima, kaže Andrić, rade po preporuci Centra za socijalni rad Mostar.

- Boravak kod nas je na dobrovoljnoj osnovi, odnosno djeca mogu boraviti kod nas, ali uz pristanak roditelja. Tu se mogu okupati, dobiti obrok, igrati se, učiti. Jer, mnogi od njih su željni znanja i učenja, ali nemaju to od koga naučiti - govori ona.

Naglašava kako je neophodno sistemsko rješenje problema, jer, kako pojašnjava, institucije nisu adekvatno uvezane.

Alternativno rješenje

- Treba pronaći alternativne smještaje, nadležno ministarstvo treba reagirati ako dijete ne ide u školu, a i policija treba imati veće ovlasti - iznosi ona.

Prema riječima Ljudevita Marića, portparola MUP-a HNK, kada je riječ o prosjačenju u Mostaru, to je najizraženije na raskrsnici Bulevar, odnosno ulazu u staru gradsku zonu prema Franjevačkoj crkvi. Iako je policija posljednjih mjeseci poduzela niz mjera i radnji na sprečavanju prosjačenja, u konačnici sve se svelo na izdavanje prekršajnih naloga.

 Prijava protiv oca 

- Pripadnici Policijske stanice centar izdali su 85 prekršajnih prijava, a neki od njih su zatečeni u više navrata u istim radnjama. No, uputili smo izvještaj prema Tužilaštvu HNK protiv dvije osobe koje su navodile na prosjačenje. U jednom slučaju riječ je o ocu koji je svoju djecu prisiljavao na to - kaže Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.