KONJIC

Mještani najopasnije ulice u BiH traže semafore i radare

Predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Novo Naselje, kojem pripada ulica Kolonija, poslali dopis preduzeću JU “Ceste FBiH” u kojem su tražili da semafori poprave

Zloglasna ulica Kolonija u Konjicu: Česte saobraćajne nesreće

S. ŠABIĆ

4.12.2018

Mještani ulice Kolonija u Konjicu, koja važi za jednu od najopasnijih saobraćajnica u BiH, već godinama apeliraju na nadležne da riješe ovaj problem.

Jasna statistika

Njihovo nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice kada su na ovom dijelu magistralnog puta M-17 u razmaku od samo nekoliko sati povrijeđena dva pješaka, 14-godišnja djevojčica i 28-godišnji mladić.

Predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Novo Naselje, kojem pripada ulica Kolonija, u oktobru prošle godine su poslali dopis JU „Ceste FBiH“ u kojem su tražili da se semafori, postavljeni prije nekoliko godina, poprave.

Iz „Cesta“ su ih uputili na Općinu Konjic, koja kao investitor ima obavezu da održava signalizaciju.

No u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic navode da nadležnost regionalnih i magistralnih puteva pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu i nadležnom resornom ministarstvu, pa samim time i dionica u Koloniji.

- Ono što je bilo u našoj nadležnosti mi smo uradili, a to je osvjetljavanje obje strane te ulice. Na toj dionici se trebaju postaviti stacionarni radari, a to je posao Vlade HNK i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK. Mi da imamo nadležnost nad time, ja bih odmah sutra predložio načelniku da postavimo radare bez imalo razmišljanja - kazao je Esad Omerović, pomoćnik načelnika iz Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine.

Bez odgovora

Poslali smo upit MUP-u HNK u vezi s postavljanjem stacionarnih radara no do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Istraživanje BIHAMK-a

BIHAMK je prije dvije godine izradio mapu rizika magistralnih cesta u Federaciji BiH, a na osnovu statističkih pokazatelja sigurnosti - broja poginulih, broja teško povrijeđenih, frekvencije saobraćaja.

Označena su 122 opasna mjesta, od čega 22 crne tačke, a kao najopasnija navedena je upravo ulica Kolonija u Konjicu.





Omerović: Nije u nadležnosti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.