ČAPLJINA

Konobari i kuhari se predstavili potencijalnim poslodavcima

Ubrzan rast turizma doveo je do povećane potražnje za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu, kaže Vidić

Dio ekipe kuhara koji su prošli obuku

M. SMAJKIĆ

5.12.2018

o što listu najtraženijih zanimanja već duže vrijeme predvode konobari i kuhari prepoznali su u Općini Čapljina, u kojoj su osnivanjem Centra za obuku i prekvalifikaciju htjeli pružiti dodatnu, praktičnu, edukaciju onima koji su se školovali za ova zanimanja, ali i svima drugima koji se žele baviti tim poslovima.

Pet ciklusa

Tako je do sada u okviru Centra održano pet ciklusa obuke za zanimanja kuhar i konobar. Obuku je završilo 89 polaznika iz skoro cijele BiH, a najviše Mostara i Čapljine, nakon čega je njih 40 pronašlo zaposlenje.

Većina njih je u protekla dva dana na konferenciji pod nazivom „Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“, a koja je održana u okviru završetka i promocije projekta uspostave centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina imala priliku da da svoja znanja i vještine predstavi potencijalnim poslodavcima.

Da su učili od najboljih govori i činjenica da je jedan od predavača bio i chef Goran Raguž, hercegovački kuhar sa 30-godišnjim iskustvom rada u prestižnim restoranima u Belgiji, od kojih su i dva nagrađena Michelin zvjezdicom.

- Deficit radnika u turizmu, ali i nekim drugim djelatnostima, izazov je s kojim se cijela regija susreće u posljednjih nekoliko godina. Ubrzan rast turizma doveo je do povećane potražnje za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu, a Općina Čapljina je to prepoznala i pokušala riješiti problem na najbolji mogući način - izjavio je Smiljan Vidić, čapljinski načelnik.

On je izrazio nadu da će Centar u narednom periodu dostići veći nivo te biti oslonac, kako je naveo, svim poslovnim subjektima iz regije u regrutiranju i obučavanju kadrova u ugostiteljstvu.

Temelj razvoja

- Vjerujem da će biti i izlaz iz krize nezaposlenim osobama koje su spremne da se prekvalificiraju ili dokvalificiraju te sreću potraže u ovom brzo rastućem sektoru koji mora biti temelj razvoja turizma u regiji Hercegovina, ali i šire - naveo je Vidić.

Panel-diskusije

Prvog dana konferencije odRžana je panel-diskusija „Potrebe sektora turizma/ugostiteljstva za radnom snagom“, a jučer panel-rasprave o temi „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ i „Obrazovanje odraslih/Dualno obrazovanje“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.