MODERNIZACIJA

Pacijenti u HNK manje će hodati od šaltera do šaltera

Korisnici će moći tražiti podatke o liječenju, uslugama i osiguranju, kaže Džalto

ZZO HNK: Nova platforma bit će dostupna građanima od 1. januara

M. SMAJKIĆ

11.12.2018

Svim osiguranicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona od 1. januara 2019. godine bit će dostupna platforma e-osiguranik.

Digitalne usluge

Riječ je o platformi za pristup svim informacijama o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenim uslugama putem nove, digitalne usluge ZZO-a, koja će kao mobilna aplikacija biti dostupna mjesec poslije, odnosno od 1. febrauara.

Senadin Čatrnja, rukovodilac Sektora informatičkih tehnologija u ZZO-u, pojasnio je da je bivši sistem sa zakašnjenjem prikazivao podatke osiguranika.

- U principu, riječ je o redizajniranoj internet-stranici, a napredak se ogleda ne samo u smislu pristupa podacima u realnom vremenu nego i u smislu mogućnosti nadogradnje platforme u budućnosti - kazao je on.

Mijo Džalto, vanjski saradnik ZZO-a koji je radio na ovom projektu, rekao je da će korisnici putem posebnih aplikacija od bolničkih i sistema domova zdravlja u Kantonu moći zatražiti sve svoje podatke, o  liječenju, uslugama, kao i o osiguranju.

- Na taj način će im se znatno skratiti vrijeme i troškovi u traženju ovih podataka od šaltera do šaltera. Ovo je jedinstven sistem u cijeloj BiH i može se kazati da je iskorak u digitalnom smislu i u duhu novih tehnologija 21. stoljeća - kazao je Džalto.

Troškovi održavanja

Inače, izrada redizajnirane stranice koštala je 3.500 KM, a u cijenu su uračunati troškovi održavanja tokom jedne godine.

Distribucija markica

IZ ZZO-a su podsjetili na to da distribucija premije osiguranja, tzv. markice, za 2019. godinu počinje 17. decembra i odvijat će se istim, ustaljenim slijedom kao i prošle godine. Markica košta 20 KM, a od plaćanja su oslobođeni djeca i mladi do 18 godina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.