NOVITETI

Centar za medicinu spavanja SKB Mostar jedini u BiH

Centar za medicinu spavanja, jedini u BiH. Avaz

Piše: M.Sm.

19.12.2018

Centar za medicinu spavanja je prošle sedmice počeo s radom u novim prostorijama koje se nalaze između glavnog medicinskog objekta Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Klinike za onkologiju na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Prostorije su, zahvaljujući implementaciji međunarodnog IPA projekta – medicina spavanja, opremljene najsavremenijom opremom kakva se koristi u najprestižnijim bolničkim centrima u svijetu.

Centar za medicinu spavanja SKB Mostar, koji se sistemski i cjelovito bavi dijagnosticiranjem i liječenjem poremećaja kod spavanja, jedini je ovakav centar koji postoji u BiH.

- Još od 2014. godine kontinuirano se bavimo problemima iz područja medicine spavanja te smo do sada u potpunosti obradili više od 300 pacijenata i otkrili smo dosta srednjih i teških apneja kao i drugih poremećaja u spavanju - rekao je mr. sc. Josip Lesko s Klinike za ORL i MFK, koji je izrazio nadu da će u budućnosti u Centru imati cjelokupan multidisciplinarni ljekarski tim, i to neurologa, pedijatra i specijalistu ORL i MFK.

Mentor i naučni voditelj Centra za medicinu spavanju, prof. dr. sc. Zoran Đogaš iz Splita izuzetno je zadovoljan novim prostorijama.

- Centar je sada zaseban pa više naši pacijenti neće boraviti s drugim pacijentima. Imat će više osjećaj kao da idu u hotel sa zasebnim apartmanom, nego u bolnicu. Kreveti koji koristimo nisu bolnički, nego više za nekih apartmana, kao i ostali namještaj. To bitno utječe na osjećaj opuštenosti kod pacijenata, a njihova psihološka dimenzija je veoma bitna - naglasio je prof. Đogaš.

Pojasnio je da poremećaje sa spavanjem ima općenito od 30 do 40 posto ljudi, a nesanicu od 10 do 11 posto.

- U svim zemljama EU nemoguće je dobiti vozačku dozvolu osobi koja ima apneju, osim ukoliko dostavi kompletnu dokumentaciju o liječenju - rekao je prof. Đogaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.