HNK U Turističkoj zajednici vjeruju da će praznici privući brojne turiste

Slovenci i Nijemci zakupili dva hotela u Neumu

Nije riječ o organiziranom dočeku novogodišnje noći u tom gradu, već o programu u dva neumska hotela, „Suncu“ i „Neumu“, kaže Krešić

M. SMAJKIĆ
24.12.2018 22:42

Neum: Nema organiziranog dočeka Nove godine

Dok su turisti godinama unazad Hercegovačko-neretvanski kanton zaobilazili u širokom luku za božićne i novogodišnje praznike, ali i uopće tokom zimskih mjeseci, čini se da se ta slika mijenja.  

Zanimljivi sadržaji

Tako će, vjerovatno, zbog činjenice da su ove godine iz Gradske uprave Mostara, zbog kandidature Grada za Evropsku prijestonicu kulture 2024. organizirali niz zanimljivih sadržaja, od „Zimskog grada“ do dočeka Nove godine na otvorenom uz „Zabranjeno pušenje“, S.A.R.S., DJ ROOF AW i „Dobre vibracije“, brojni domaći i strani gosti pohrliti u Mostar.

U to su uvjereni u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona, čiji zamjenik direktora Semir Temim naglašava da su upravo sadržaji ono što privlači turiste.

- Vjerujem da će brojni hotelski i drugi smještajni kapaciteti u Mostaru biti popunjeni, pogotovo pred Novu godinu, već sada imamo neke pokazatelje koji to potvrđuju. I lani smo imali veliki broj dolazaka stranih gostiju, pogotovo iz Njemačke i Slovenije - kaže nam Temim.

Upravo će gosti iz te dvije zemlje Novu godinu dočekati u našem jedinom bh. gradu na moru Neumu. Nije riječ o organiziranom dočeku novogodišnje noći u tom gradu, već o programu u dva neumska hotela, „Suncu“ i „Neumu“.

Otkrio nam je to Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neum, kazavši da su oba hotela prodata stranim tour-operatorima, odnosno, kako je pojasnio, riječ je o zatvorenim grupama.

 Prilagođen program

- Program je, uglavnom, prilagođen njima, tako da će vrlo malo biti individualnih dolazaka. Uz Nijemce i Slovence, jedan dio gostiju doći će iz Srbije – ističe Krešić.

 Mrtva sezona  

- U Neumu je sad, što se kaže, mrtva sezona, goste pretjerano nikad nismo ni očekivali u ove dane blagdana. Period do 15. marta mnogim, pogotovo većim hotelima dobro dođe zbog renoviranja, rekonstrukcije i sličnih aktivnosti. Za otvorenje sezone već imamo dosta velikih događaja, tako da možemo reći da će dobro početi - kaže nam Krešić.

NA VRH