PROBLEMI

Plućni bolesnici ne mogu do svoje terapije

Već mjesecima u apotekama nema „euphylonga“ koji se koristi u liječenju bronhitisa i astme

Piše: M. SMAJKIĆ

8.1.2019

U apotekama na području Mostara, ali i u drugim mjestima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, već danima nema određenih lijekova za plućne bolesnike koje, inače, koriste u sklopu svoje redovne terapije. 

Šta raditi? 

Tako nas je jedan naš čitalac upozorio na to da već mjesecima u apotekama nema „euphylonga“ koji se koristi u liječenju bronhitisa i astme. Također, rekao nam je, već danima je na relaciji porodični ljekar - apoteke u potrazi za lijekom „teokap“.

- Nema apoteke u koju nisam išao. Osim što mi kažu da „teokapa“ nema, užasava me i to da, praktično, nema nikakve zamjene. Ne znam šta da radim, kako da postupim i kome da se obratim da bi moj otac dobio lijek. Također, nejasno mi je i da nema aspirina - ljutit je bio naš čitalac. 

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jučer su nam potvrdili da „euphylonga“ 50x200mg i 50x300mg proizvođača „Takeda“ u veledrogerijama nema još od oktobra prošle godine.

Ništa službeno 

- Lijek se, izgleda, prestao proizvoditi za tržište BiH, ali nismo ništa službeno dobili. Kada je riječ o „teokapu“ SR – 30x100 mg, 30x200mg i 30x300 mg, proizvođača „Nobel“, taj lijek čeka kontrolu prve serije u laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema izjavi proizvođača, nalaz bi trebao biti gotov ove sedmice ili najkasnije sljedeće. Lijekovi su već uvezeni i samo čekaju taj nalaz - rečeno nam je iz ZZO-a.

Postoji zamjena 

Iz ZZO-a su, također, naglasili da postoji zamjena za aspirin, koji je, inače, jedan od najprodavanijih lijekova.

U pojedinim apotekama nam je potvrđeno da nema asprina, ali nam je rečeno da postoje zamjene za ovaj lijek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.