ZNAMENITOSTI

Radimlju prošle godine posjetilo 11.000 gostiju

Sjajni rezultati koje smo ostvarili podstrek su nam za daljnji rad, kaže Vujnović

Radimlja: Jedan od najvrednijih spomenika iz srednjeg vijeka je pod zaštitom UNESCO-a

M. SMAJKIĆ

13.1.2019

Tačno 11.000 turista je tokom 2018. godine posjetilo nekropolu stećaka Radimlja, jedan od najvrednijih spomenika iz srednjeg vijeka. 

Impresivan broj

Ovim impresivnim brojem posjeta pohvalio nam se Ante Vujnović, povjesničar, arheolog i direktor Javne ustanove „Radimlja“, koja brine o ukupno 135 stećaka, koliko ih broji ova nekropola.

Kada smo s Vujnovićem razgovarali lani u avgustu, očekivao je da će broj turista u 2018. godini tek neznatno premašiti broj od 9.000.

- Iznenađeni smo ovim impresivnim rezultatom, jer smo u 2017. godini imali 8.419 gostiju. No, kao i u drugim mjestima u Hercegovini, i mi smo imali veliki broj posjeta van sezone pa smo tako zabilježili 1.500 gostiju tokom oktobra - kaže nam Vujnović.


Vujnović: Van sezone

Radimlja je posebno, naglašava on, postala zanimljiva stranim turistima otkako su stećci pod zaštitom UNESCO-a, a među njima prednjače Norvežani, Šveđani, Francuzi, Mađari, Amerikanci i Italijani. Od ukupnog broja dolazaka, 35 posto su, govori nam, domaći gosti iz cijele BiH.

Uz Radimlju, turistima se, kaže Vujnović, nudi obilazak svih kulturno-historijskih spomenika u Stocu, od starog grada Vidoški, groba Moše Danona, stolačkih džamija, Daorsona, ali i prirodnih ljepota grada na Bregavi.

- Sjajni rezultati koje smo ostvarili podstrek su nam za daljnji rad i upravo ovih dana smo u pregovorima s pojedinim turističkim agencijama, tako da se nadamo da ćemo u ovoj godini zabilježiti još veći rast dolazaka - iznosi Vujnović.

Četiri projekta

Dok se u pojedinim sličnim ustanovama u svom radu oslanjaju samo na budžetska sredstva, u JU „Radimlja“ su zasukali rukave i prijavili četiri projekta u okviru Programa prekogranične saradnje između BiH, Crne Gore i Hrvatske u ukupnoj vrijednosti od 700.000 eura.

Uređenje partera

- Od Ministarstva turizma, trgovine i okoliša HNK dobili smo 30.000 KM za projekt uređenja partera i za nekih mjesec i po trebali bi otpočeti radovi. Također, osigurali smo sredstva za nabavku zaštitne ograde za gornji dio nekropole, što će uskoro biti okončano - ističe Vujnović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.