INTERVJU

Lista lijekova je nesređena i bez inovacija duže razdoblje

Jednokratne naknade za opremu novorođenčeta uvećane za 100 post. Pozivam sve žene da se odazovu na poziv za besplatni mamografski pregled

Dr. Opsenica: Raditi na podizanju svijesti o značaju prevencije i promocije zdravlja

M. SMAJKIĆ

20.1.2019

Dr. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite u HNK, u intervjuu za naš list govori o izmjenama Zakona o zaštiti porodice s djecom, koji je Kanton dobio kao posljednji u Federaciji. Uprkos toj činjenici, kao i da je tokom usvajanja rečeno da će taj dokument imati svojevrsnu testnu fazu, zapljuštale su kritike javnosti. Također, osvrće se na predstojeći Kantonalni program za rano otkrivanja raka dojke te posebno na listu lijekova.

 Hoće li izmjene Zakona o zaštiti poboljšati stanje? Šta će, zapravo, popravke donijeti?

- Ministarstvo je predložilo Vladi donošenje novih odluka kojima su postojeći iznosi novčanih naknada ženi-majci koja nije u radnom odnosu i jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta uvećani za 100 posto i primjenjuju se od 1. kolovoza 2018. godine. Postupajući sukladno Zaključku Skupštine, nastavili smo kontinuirano pratiti i analizirati primjenu Zakona u praksi zbog daljnjeg poboljšanja u smislu proširenja određenih prava, sukladno finansijskim mogućnostima, te smo ovaj put pristupili izradi prijedloga izmjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom, kojom je utvrđeno da se pravo na jednokratnu novčanu potporu za opremu novorođenčeta ostvaruje za svako novorođeno dijete bez obzira na prihode članova kućanstva.

Vlada je razmotrila i utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, koji je proslijeđen Skupštini HNK na razmatranje i usvajanje.

Za koji dan trebala bi otpočeti realizacija Kantonalnog programa za rano otkrivanje raka dojke. Jesu li se stekli svi neophodni uvjeti za to i plašite li se da ciljani odziv neće biti dostignut?

- Stekli su se tehnički preduvjeti. Nakon što se objavi proračun, uputit ćemo prema Vladi Prijedlog programa utroška sredstava, čime će biti ispunjeni uvjeti za zaključenje ugovora sa zdravstvenim ustanovama u kojima će se obavljati mamografski pregledi, a koje su odabrane putem javnog poziva. Naravno da postoji bojazan da ciljani odziv od 60 posto pregledanih žena neće biti dostignut. Upravo na tom tragu, te svjesni činjenice da podizanjem svijesti o značaju prevencije i promocije zdravlja možemo doprinijeti što većem odazivu žena, mi smo u promociju programa i animiranje žena uključili i Udrugu građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena. I ovim putem koristim prigodu da pozovem sve žene da se odazovu na poziv koji će dobiti na kućnu adresu.

 Kakvo je Vaše mišljenje o Listi lijekova u HNK? Je li došlo vrijeme za njenu izmjenu?

- Postojeća pozitivna lista lijekova u HNŽ je ispod potrebne razine, nije proširivana u odnosu na esencijalnu listu lijekova Federacije BiH više od osam godina, nesređena je u smislu da nije utvrđena posebno lista „A“, na kojoj se trebaju nalaziti lijekovi koji se financiraju u 100-postotnom iznosu na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, te lista „B“, na kojoj bi se nalazili lijekovi sa sudjelovanjem osiguranih osoba u određenom postotku. Također, svojim sadržajem pozitivna lista lijekova nema nikakvih inovacija već dulje vremensko razdoblje. Upravo iz tih razloga Vlada je u srpnju 2017. godine donijela odluku da se pozitivna lista lijekova proširi u odnosu na postojeću te da se utvrdi lista „A“ i lista „B“ s indikacijama.

Stoga je ovo ministarstvo u rujnu 2017. godine, postupajući po odluci Vlade, uputilo Prijedlog za proširenje liste lijekova u kojem je predložilo utvrđivanje liste „A“ i liste „B“ u okvirima u kojima bi se mogla i financijski održati. Nažalost, do danas, Prijedlog nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade HNŽ-K.

Svi po trećinu

U prošloj godini su potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima doktora medicine i stomatologije, kao i drugih zdravstvenih radnika. Kakav je Vaš dojam o tome hoće li Vlada moći ispuniti sve obaveze iz tih ugovora?

- Prigodom kolektivnog pregovaranja postignut je dogovor da u osiguranju potrebnih sredstava Vlada HNK, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) i zdravstvene ustanove, odnosno njihovi osnivači (grad/općine) učestvuju sa po jednom trećinom. Vlada HNK je u proračunu za 2019. godinu predvidjela sredstva za ispunjavanje svojih obveza, a to je učinio i ZZO u svom financijskom planu za 2019. godinu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.