ODLUKE

Vlasti u HNK za Đački dom moraju platiti pet miliona KM

Nova presuda i tužbe budžetskih korisnika ugrožavaju finansije u HNK

Đački dom u Mostaru: Sjedište Kantonalne vlade

Piše: M. SMAJKIĆ

20.1.2019

Zbog presude Vrhovnog suda Federacije BiH, kojom je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona naloženo da Gradu Mostaru isplati čak pet miliona maraka za korištenje objekta Đačkog doma, u kojem je sjedište kantonalne administracije, bit će podnesena apelacija Ustavnom sudu.

Imenovanje tima

Zaključeno je to na jučerašnjoj sjednici Vlade HNK, na kojoj je razmotrena ova informacija, a usljed ovog problema, kako je navedeno, uz postojeća izvršna sudska rješenja za tužbe budžetskih korisnika teške 36 miliona KM, Kantonu prijeti finansijska nestabilnost.

Stoga, u Vladi HNK su imenovali tim koji će s predstavnicima Grada Mostara hitno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja.

Riječ je, podsjetimo, o višegodišnjem sudskom sporu koji su pokrenuli u Gradskoj upravi Mostara zbog neplaćanja zakupa za prostor Đačkog doma, a u kojem su, uz sjedište Vlade HNK, i brojne uprave i gdje zakupnina na godišnjem nivou iznosi 580.000 KM.

Inače, iz kantonalne kase se za najam prostorija na godišnjem nivou izdvajaju 1,2 miliona KM.

Godišnja zakupnina

Za zakupninu prostorija Ministarstva za pitanja boraca izdvajaju se godišnje 64.000 KM, za Ministarstvo privrede 134.000 KM, Ministarstvo poljoprivrede 156.000 KM, Fonda za zaštitu okoliša 28.000 KM, MUP-a 286.000 KM te Uprave za šume 37.000 KM.

Trajno rješenje

Kako bi smanjili troškove za najam prostorija, Vlada HNK, posegnuvši za trajnim rješenjem, kupila je hotel „Ero“ od Federalnog zavoda PIO/MIO za 11 miliona maraka. Preseljenje u taj objekt uslijedit će tek nakon rekonstrukcije, a trenutno Vladi HNK će kiriju od pola miliona KM godišnje plaćati Federalna vlada, čija su pojedina ministarstva i druge institucije smješteni u „Eri“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.