SJEĆANJE

Obilježena 25. godišnjica smrti italijanskih novinara u Mostaru

Stradali dok su snimali dokumentarni film o djeci žrtvama rata

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata počast. M.Smajkić

M.Smajkić

28.1.2019

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje danas je u Mostaru obilježena 25. godišnjica pogibije italijanskih novinara Marka Lučetija, (Marco Luchetti), Darija Danđela (Dario D'Angelo) i Alesandra Ote (Alessandro Ota). 

Njih trojica, novinari italijanske državne televizije RAI, poginuli su od granate ispaljene s položaja HVO-a 28. januara 1994. godine, dok su snimali dokumentarni film o djeci žrtvama rata.



- Sjećamo se trojice novinara koji su željeli ispričati priče o patnjama djece u ratu, ali i svih drugih ljudi koji su doživjeli rat ovdje, u Mostaru. Svoju priču su htjeli ispričati Italiji, Evropi, ali su htjeli dati i svoj doprinos svima onima koji su u to vrijeme teško patili. Tu njihovu žrtvu trebamo gledati u svjetlu svih onih koji danas pate i svih onih kojima je danas potrebna pomoć i bolji život – kazao je na mjestu pogibije Nikola Minazi (Nicola Minasi), italijanski ambasador u BiH.

Na obilježavanju godišnjice je bio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je poručio da će Grad Mostar čuvati uspomenu na trojicu italijanskih novinara.

- Ovo je trenutak u kojem se želimo pokloniti žrtvama te tragedije i njihovim porodicama pružiti i stisnuti ruku, ali i reći hvala, jer to je najmanje što možemo učiniti - rekao je Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.