USPJESI

U jedan kofer spakujemo snove i krenemo na brod

Svjesna sam da u našoj zemlji teško mogu doći do radnog mjesta pa sam krenula za svojim snovima i, evo, već tri puta proputovala svijet, kaže ona

Kovačević: Vidici se prošire kad upoznaš drugačije kulture i prirodne ljepote

M. ĆOSIĆ

5.2.2019

Mlada Konjičanka Elvina Kovačević, u potrazi za boljim životom, pronašla je posao na jednom kruzeru kao šankerica. Trenutno je na odmoru u rodnom gradu, a uskoro će se ponovo otisnuti na more. Elvinino putovanje svijetom počelo je prije dvije godine, a nova destinacija koja je očekuje je Japan. 

 Veliko bogatstvo

- Svjesna sam da u našoj zemlji teško mogu doći do radnog mjesta, a zaista sam željela da ostvarim nešto u svom životu. Krenula sam za svojim snovima i, evo, već tri puta proputovala svijet, a 10. februara idem ponovo - kazala nam je Elvina.

Ističe da joj je ovo iskustvo promijenilo poglede na svijet.


Kovačević s radnim kolegom

- Svakog dana radite s ljudima koji pripadaju raznim kulturama i to je bogatstvo. Svi mi u jedan kofer spakujemo svoje snove i krenemo na brod. Ipak, kad prođete sve to i vratite se u svoju zemlju, vidite da je to vrijedilo. Svi mi koji dolazimo na brod da radimo, kod kuće smo ostavili porodice i želimo im pomoći. Kad znate da to možete, sve je lakše. Treba samo napraviti prvi korak, a svaki naredni je mnogo lakši – govori nam ova hrabra djevojka.

Kovačević ističe da na brodu radi po 12 sati. Radno vrijeme nije fiksno, ali je bitno da se odradi posao i ispuni fond sati.

Oduševljena je, kaže, iskustvom koje je stekla, ali i zemljama i predjelima koje je, radeći na kruzeru, posjetila.

- Moja parola je da sve što možete sanjati, možete i ostvariti. Zato preporučujem mladima da slijede svoje snove - kaže Kovačević.

 Stil života

Za nju je, kaže, najveći izazov bio uklopiti se u novi stil života, a upoznala je i mnogo prijatelja širom svijeta. Obogaćena je saznanjem da se vidici prošire kad upoznaš drugačije kulture i prirodne ljepote.

4.000 putnika  

Posao na kruzeru dobila je putem jedne beogradske agencije, a nakon tri odlaska, sada već govori da je zadovoljna uvjetima.

- Na brodu na kojem sam posljednji put radila, bilo je 4.000 putnika. Gosti dolaze iz raznih zemalja, a mnogo je američkih penzionera – kaže ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.